Redactia.ro
Home » Știri » Moșii de Toamnă 2023. Pe ce dată sunt prăznuiți și cum trebuie să te pregăteți pentru această sărbătoare

Moșii de Toamnă 2023. Pe ce dată sunt prăznuiți și cum trebuie să te pregăteți pentru această sărbătoare

mosii de toamna

Moșii de Toamnă din 2023, cunoscuți și sub numele de Sâmbăta Morților, reprezintă o sărbătoare dedicată comemorării celor care au plecat dintre noi. Află ce trebuie să faci pentru a te pregăti pentru această ocazie specială precum și care sunt cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri legate de această sărbătoare!

Moșii de Toamnă 2023. Pe ce dată sunt prăznuiți și cum trebuie să te pregăteți pentru această sărbătoare

Moșii de Toamnă 2023, cunoscuți și sub numele de Sâmbăta Morților, reprezintă o sărbătoare de mare importanță pentru credincioșii ortodocși, dedicată comemorării celor care au plecat la cele veșnice.

În fiecare an, Biserica Ortodoxă organizează un moment special pentru a pomeni pe cei decedați, și anume pe data de 4 noiembrie în 2023. Această sărbătoare este marcată printr-o serie de slujbe religioase desfășurate în toate lăcașurile de cult, iar importanța sa în calendarul creștin ortodox reflectă profunda sa semnificație spirituală.

Pe parcursul anului, există patru importante sărbători în care se aduc aminte de sufletele celor decedați:

  • Moșii de primăvară, celebrată împreună cu cei 40 de mucenici
  • Moșii de vară, sărbătoriți în sâmbăta din Ajunul Rusaliilor
  • Moșii de Toamnă, ce au loc între 26 octombrie și 8 noiembrie.
  • Moșii de iarnă, care preced Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului.

Tradiții și superstiții Moșii de Toamnă 2023

La Sâmbăta Morților, credincioșii trebuie să se pregătească cu pachete ce conțin vin și colivă, pe care le aduc la biserică pentru a fi sfințite, în memoria și pomenirea celor dragi care au plecat din această lume.

Aspectul culinar joacă un rol central în sărbătoarea Moșilor de Toamnă. Familii întregi se adună pentru a pregăti mâncăruri tradiționale precum colțunași, plăcinte cu mere, sarmale sau cozonaci. Aceste preparate sunt oferite ca ofrande pentru sufletele celor decedați și sunt apreciate de toți membrii familiei. În dimineața zilei de Moșii de Toamnă, oamenii se îndreaptă către cimitire pentru a aprinde lumânări la mormintele celor trecuți în neființă. De asemenea, aduc flori proaspete pentru a decora mormintele și pentru a exprima respectul și dragostea față de cei plecați.

În plus față de toate ofrandele aduse, pentru ca hrana să fie acceptată, este necesar să se rostească o rugăciune pentru a împăca sufletele celor trecuți în neființă, susțin preoții.

„Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu Prea drept! Cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul și Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămoșilor noștri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită și i-ai suit în Rai.

Îngroapă păcatele mele și cugetele mele cele rele și viclene, ca să piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, și suie mintea mea la cer, ca să mă bucur de Fața Ta.

Așa, Doamne, primește umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari, și de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima; care împreună cu ucenicii și cu mironosițele Te-au pus în mormânt, care a treia zi Te-au văzut înviat din morți și la înălțarea Ta Te-au văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoțit de Sfinții Tăi Îngeri. Amin.” 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: