Redactia.ro
Home » Știri » Mugur Isărescu anunță progrese în demersurile de recuperare a Tezaurului României de la Moscova

Mugur Isărescu anunță progrese în demersurile de recuperare a Tezaurului României de la Moscova

Mugur Isărescu a vorbit despre Tezaurul României.

În cadrul unui eveniment dedicat aniversării a 144 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României (BNR), guvernatorul Mugur Isărescu a oferit detalii despre eforturile recente ale României de a recupera Tezaurul confiscat de Rusia bolșevică. Aceste demersuri marchează un nou capitol în lupta de lungă durată pentru recuperarea bunurilor naționale.

Contextul istoric al Tezaurului

Tezaurul României, constând în 91,5 tone de aur fin, a fost trimis la Moscova pentru păstrare în timpul Primului Război Mondial, cu garanții depline pentru securitatea și returnarea sa. Însă, după instalarea puterii bolșevice, aceste active au fost confiscate, fără a mai fi returnate până în prezent.

În noiembrie 2023, BNR a organizat simpozionul „Tezaurul Băncii Naționale a României evacuat la Moscova – un drept de creanță mai vechi de un secol”, eveniment ce a marcat începutul unei noi faze în strategia de recuperare. Isărescu a subliniat implicarea comunității internaționale și a Uniunii Europene, esențiale pentru exercitarea presiunilor asupra Federației Ruse.

„Nu reiau aici când, cum și de ce a plecat tezaurul nostru de aur, în greutate de 91,5 tone aur fin la Moscova, dar aș vrea să vă prezint ultimele demersuri pe care le-am întreprins pentru recuperarea acestuia, după mai bine de un secol în care Banca Națională a României n-a renunțat niciodată la recuperarea acestei avuții, pe care a încredințat-o cu acte în regulă Imperiului Rus și pentru care a primit garanții guvernamentale cu privire la transport, depozitare și restituire”, a zis Mugur Isărescu.

Suportul european

Europarlamentarul Eugen Tomac, cu sprijinul continuu al guvernatorului BNR, a promovat această cauză în Parlamentul European, inițiind o rezoluție care vizează recunoașterea și susținerea dreptului României de a-și recupera Tezaurul. Informațiile despre tezaur au fost diseminate în rândul membrilor Parlamentului European și comisarilor, prin distribuirea a două lucrări de referință.

În contextul tensionat al relațiilor internaționale, Comisia Europeană ar putea juca un rol crucial în negocierile pentru repatrierea Tezaurului. Recent, Parlamentul European a adoptat o rezoluție care cere Rusiei să returneze tezaurul României, subliniind astfel sprijinul solid al Uniunii Europene pentru această cauză.

Încheierea conflictului din Ucraina ar putea deschide o fereastră de oportunitate pentru reluarea negocierilor, cu posibilitatea ca Comisia Europeană să negocieze direct cu Rusia. Isărescu a exprimat optimism că, odată cu schimbările geopolitice, tezaurul va fi în cele din urmă returnat României.

„Pentru informarea celor 705 membri ai Parlamentului European, precum și a celor 27 de comisari europeni, au fost distribuite acestora două lucrări, în limba engleză, care se referă la problema tezaurului BNR, respectiv: The Romanian National Bank Treasure Taken To Moscow and Never Returned-With a selection of documents, autor Cristian Păunescu, Cuvânt înainte, academician Mugur Isărescu, și Romania`s Treasury and its Destiny. Arguments from the Russian Archives, autor Ilie Schipor. Anterior, lucrarea domnului consilier Cristian Păunescu a fost transmisă celor mai importante universități și biblioteci din Europa, Statele Unite ale Americii și Canada”, a conchis el.

Aceste noi inițiative evidențiază determinarea continuă a României de a-și recupera patrimoniul istoric și financiar. Cu sprijinul internațional și un cadru diplomatic favorabil, speranțele de recuperare a Tezaurului par mai înalte ca niciodată.

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: