Redactia.ro
Home » Stil de viață » Nașterea Maicii Domnului 8 septembrie 2023. Tradiții și obiceiuri românești de Sfânta Maria Mică

Nașterea Maicii Domnului 8 septembrie 2023. Tradiții și obiceiuri românești de Sfânta Maria Mică

Datini și obiceiuri de Sfânta Maria Mică

În data de 8 septembrie 2023, românii creştin ortodocşi sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului, o zi specială care mai poartă și numele de „Sfânta Maria Mică”.

Acesta este cosiderată a fi prima mare sărbătoare creștină a noului an bisericesc, care a început la 1 septembrie. Chiar dacă în Sfânta Scriptură nu se arată clar vreo dată a nașterii Maicii Domnului, există mai multe scrieri care datează din jurul anului 140 d.H care vorbește despre acest eveniment și oferă o datare aproximativă. Este vorba despre Protoevanghelia lui Iacov.

Tradiții și obiceiuri pe care enoriaşii le respectă

Tradiția populară spune că de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului nu se fac treburi gospodărești, nu se spală rufe și nici nu se face curățenie în casă, ca să nu atragă răul.

În această zi rugăciunile femeilor care vor să aibă copii vor fi ascultate, iar Sfânta Maria le va dărui un copil. Ea le va asculta rugăciunile și femeilor care vor să se căsătorească, dacă se roagă în această zi.

Nu este bine să se aprindă focul în casă în preajma acestei sărbători, indiferent de cât de frig e pentru că există riscul să atragă ghinion și boală.

Femeile trebuie să împartă struguri și prune, pentru ca cei decedați să primească din roadele toamnei. În fiecare casă trebuie să fie câte o candelă aprinsă pentru alungarea spiritelor rele şi pentru preamărirea Naşterii Fecioarei Maria.

2,2 milioane de români îşi serbează onomastica

În data de 8 septembrie 2023, nu mai puţin de 2,2 milioane de români îşi serbează onomastica. Dintre femeile care își serbează onomastica aproximativ 1.400.000 se numesc Maria, aproximativ 270.000 poartă numele de Mariana, și în jur de 51.000 Marinela.

Numele care se sărbătoresc de Sf. Maria sunt Maria (vine din ebraica si înseamnă: cea iubita, cea îndrăgită), Mari, Meri, Marioara, Măriuța, Marița, Mara, Mariana, Marilena, Marina, Marinela, Marița, Marusia, Mariuca, Maricica, Mia, Mioara, Marian, Marin.

E lesne de înţeles: în această zi, nu se muncește, nu se spală și este bine să dai de pomană ceva pentru sufletul celor decedați. Totodată, astăzi nu este bine să te cerți cu nimeni.

Rugaciune către Maica Domnului

 

„Sfanta Maria, ma indrept plin de incredere catre Tine, cerandu-ti ajutor! Cred cu tarie ca ma vei asculta in necazul meu si ma vei sprijini cand imi este greu.

Spre a-ti arata recunostinta mea, iti fagaduiesc sa fac cunoscuta si altora aceasta rugaciune. Te rog, cu umilinta, sa imi aduci liniste in tristetea si durerile mele.

In numele negraitei rugaciuni si bucurii care ti-a cuprins inima cand ai oferit adapost Mantuitorului lumii in casa ta din Betania, te impor, roaga-te pentru mine si familia mea ca sa-l pastram pe Dumnezeu in inima astfel incat sa ne invrednicim a primi ajutor in nevoile noastre, mai ales in durerea care ma copleseste acum (se spune dorinta).

Te impor, Ajutatoarea celor aflati in suferinta, infrange orice greutati precum ai infrant balaurul care sade la picioarele tale.”

Se spune rugaciunea Tatal Nostru, iar apoi: „Bucura-te Marie, cea plina de Dar, Domnul este cu Tine! Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecului tau care a nascut pe Mantuitorul sufletelor noastre Iisus Hristos.

Sfanta Marie, Maica de Dumnezeu, roaga-te pentru noi pacatosii acum si in ceasul mortii noastre. Amin”

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: