Redactia.ro
Home » Homepage » NATO intensifică prezența militară în România în contextul tensiunilor din Ucraina

NATO intensifică prezența militară în România în contextul tensiunilor din Ucraina

NATO intensifică prezența militară în România în contextul tensiunilor din Ucraina.

Într-un gest demonstrativ de solidaritate și determinare, NATO a anunțat recent planuri ambițioase de a-și intensifica prezența militară în România. Această decizie vine ca răspuns la creșterea tensiunilor și la potențiala extindere a conflictului din Ucraina, subliniind angajamentul alianței de a proteja flancul estic european.

Mii de militari sunt așteptați în România

Generalul francez Loic Girard, reprezentantul militar francez cu cel mai înalt rang în România, a confirmat că peste 3.000 de militari se vor alătura forțelor deja prezente în grupul de luptă de la Cincu, Brașov. Acest grup, sub comanda Franței, este setat să crească până la nivelul unei brigăzi, marcând o escaladare semnificativă a prezenței militare a NATO pe teritoriul românesc.

Un exercițiu de amploare în primăvara anului 2025

Potrivit declarațiilor oficiale, în primăvara anului 2025, România va găzdui un exercițiu NATO de mare amploare. Acest exercițiu va implica desfășurarea temporară a unei brigăzi complete, constând din peste 4.000 de militari și sute de vehicule blindate. Forțele vor fi dislocate din Franța în România pentru câteva săptămâni, cu scopul de a testa capacitatea NATO de a mobiliza rapid forțe semnificative la frontierele Europei.

Declarația președintelui Joe Biden

Confirmarea acestui plan ambițios a fost făcută de președintele Statelor Unite, Joe Biden, la summitul NATO de la Madrid, în 2022. Anunțul președintelui Biden a subliniat importanța strategică a României în cadrul alianței și angajamentul continuu al NATO de a asigura securitatea membrilor săi în fața amenințărilor regionale.

Batalionul multinațional Cincu, care include peste 1.500 de militari și este desfășurat permanent în România, reflectă angajamentul de lungă durată al Franței și al NATO în regiune. Acest exercițiu de desfășurare este prezentat ca o dovadă a capacității alianței de a oferi un răspuns rapid și eficient la provocările de securitate, cu posibilitatea repetării în funcție de necesitățile strategice ale NATO.

„Această desfășurare de forțe şi tehnică suplimentară va avea loc, temporar, în primăvara anului 2025. O brigadă de peste 4.000 de militari și câteva sute de vehicule blindate vor fi dislocate din Franța în România pentru câteva săptămâni. Acesta este un exercițiu NATO pentru a testa pe scară largă desfășurarea unei brigăzi complete la granițele Europei într-un interval de timp foarte scurt”, a declarat un reprezentant al forțelor armate franceze în țara noastră, potrivit Antena 3 CNN.

Decizia de a intensifica prezența militară a NATO în România reprezintă un răspuns ferm la dinamica de securitate în schimbare din Europa de Est. Prin consolidarea capacităților defensive și demonstrând unitatea și solidaritatea membrilor săi, NATO își reafirmă angajamentul de a proteja fiecare colț al teritoriului aliat.

„Această brigadă va fi prezentă în România câteva săptămâni pentru antrenament, trupele urmând să se întoarcă odată cu încheierea exercițiului în țările lor de origine. Acest exercițiu de desfășurare poate fi repetat la cererea NATO. Batalionul multinațional Cincu, care are peste 1.500 de militari, este desfășurat permanent în România. Cu acest batalion, Franța își confirmă prezența militară de lungă durată în România”, a adăugat acesta.

Această mișcare strategică subliniază importanța României ca pilon de stabilitate și securitate în regiune, asigurând cetățenii că alianța rămâne vigilentă și pregătită să apere principiile democrației și libertății în fața oricăror amenințări.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: