Redactia.ro
Home » Homepage » Românii care vor fi recrutați în armată vor primi 9.000 de lei. Ce criterii trebuie să îndeplinească bărbații și femeile cu vârste între 18 și 35 de ani

Românii care vor fi recrutați în armată vor primi 9.000 de lei. Ce criterii trebuie să îndeplinească bărbații și femeile cu vârste între 18 și 35 de ani

Când începe recrutarea românilor în armată?!

Într-un context internațional tensionat, România se confruntă cu provocări semnificative în materie de apărare și securitate. În acest peisaj, declarațiile recente ale noului șef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, au adus în prim-plan necesitatea consolidării capacității defensive a țării. Propunerea sa, de a recruta militari voluntari în termen, vine ca un răspuns la nevoia acută de a întări rezerva armatei, care a scăzut dramatic de la 320.000 la aproximativ 80.000 de membri.

Autoritățile fac apel la voluntariat

Generalul Vlad a subliniat urgența adoptării unei legi prin care tinerii români, bărbați și femei, cu vârsta între 18 și 35 de ani, să fie încurajați să participe la un program de pregătire militară de bază, pe bază de voluntariat. Acest apel vine într-un moment în care se constată o scădere semnificativă a efectivelor armatei, iar necesitatea de a dispune de o rezervă bine pregătită este mai mare ca niciodată. Participanții la acest program vor beneficia de cazare gratuită și asistență medicală pe durata pregătirii, iar la finalizarea acesteia, vor primi o indemnizație substanțială, estimată între 8000 și 9000 de lei, reprezentând aproximativ trei salarii medii brute pe economie.

Această inițiativă reflectă o abordare pragmatică față de realitățile geopolitice actuale, în special în contextul tensiunilor crescute din regiunea est-europeană. În ciuda asigurărilor că România, ca membră NATO, este bine apărată, există un consens în rândul oficialilor militari și politici că țara trebuie să fie pregătită pentru orice eventualitate. Declarațiile ministrului Apărării, Angel Tîlvăr, care exclude reintroducerea serviciului militar obligatoriu, subliniază totuși că România trebuie să fie în acord cu standardele NATO și să dispună de forțe de rezervă bine pregătite.

„E o perioadă în care lucrurile care ţin de Armată generează astfel de preocupări. Serviciul militar obligatoriu este exclus (…) nu există nicio discuţie la momentul acesta în acest sens”, a declarat Angel Tîlvăr la Euronews România.

Subiect de discuție la nivelul Parlamentului

Propunerea de a introduce categoria militarilor voluntari în termen a stârnit dezbateri în Parlament, evidențiind divergențe de opinie între membrii coaliției guvernamentale. În timp ce premierul Marcel Ciolacu a exprimat o oarecare rezervă față de declarațiile generalului Vlad, alți lideri politici, precum Nicolae Ciucă, îi susțin pe deplin inițiativa. Aceste discuții reflectă complexitatea deciziilor legate de politica de apărare a României și necesitatea unei abordări echilibrate și bine fundamentate.

„V-am spus că vorbim de o primă la ieșirea din perioada de pregătire. După perioada pregătirii oricum cred că vor avea în jur de 30% din soldă. În momentul în care ies, vor avea o primă care va fi probabil de două-trei salarii medii”, a declarat Angel Tîlvăr.

Inițiativa de a recruta militari voluntari în termen reprezintă o strategie de a răspunde nevoilor de securitate ale României, oferind în același timp stimulente atractive pentru tinerii care aleg să servească. Prin această abordare, se urmărește nu doar consolidarea capacităților defensive ale țării, ci și creșterea gradului de conștientizare și responsabilitate civică în rândul populației. Într-un peisaj internațional în continuă schimbare, pregătirea și adaptabilitatea devin elemente cheie în asigurarea securității naționale.

„România nu este în pericol de război, nu este în pericol să fie atacată. Nu înseamnă că nu trebuie să fie în acord şi în linie cu ce se întâmplă şi în alte armate din acest punct de vedere. Şi nivelul de tehnică militară a crescut, eficacitatea tehnicii militare a crescut. Dar întotdeauna există nevoia să împrospătezi şi să ai oameni la dispoziţie într-o situaţie”, a mai declarat Tîlvăr.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: