Redactia.ro
Home » Știri » Nicolae Ciucă, favoritul lui Klaus Iohannis pentru propunerea de premier. Ce nume mai sunt luate în calcul

Nicolae Ciucă, favoritul lui Klaus Iohannis pentru propunerea de premier. Ce nume mai sunt luate în calcul

Lupta pentru Palatul Victoria devine tot mai aprigă după ce Ludovic Orban a demisionat din funcția de premier și a fost înlocuit, pe poziție interimară, de Nicolae Ciucă. Negocierile dinte partide sunt tot mai aprinse pentru propunerea unui prim-ministru. La cotele de pariuri, cel mai bine clasat ar fi tot Nicolae Ciucă. Așadar, el ar fi propunerea finală a lui Klaus Iohannis. 

Nicolae Ciucă, premierul desemnat

Deși social-democrații au câștigat alegerile parlamentare, au șanse mici să formeze o majoritate de guvernare. În acest context, președintele Klaus Iohannis și-a exprimat dorința ca noul Executiv să fie o coaliție și să aibă în centru PNL, la care să se alăture USR-PLUS, UDMR și posibil PMP, dacă va reuși, în cele din urmă să intre în Parlament. Astfel, este tot mai aprinsă negocierea pentru cine ar trebui propus prim-ministru, după perioada interimară a lui Nicolae Ciucă, informează alephnews.ro.

La cotele de pariuri dintre formațiunile politice, cel mai bine clasat pentru ocuparea timp de patru ani a fotoliului de la Palatul Victoria este tot Nicolae Ciucă, actualul premier pentru 45 de zile. Dar, tot el ar fi prim-ministrul desemnat, deoarece este un apropiat al șefului statului, Klaus Iohannis. Pe lângă el, alte nume dezbătute între partide, sunt: Ilie Bolojan, dorit de Florin Cîțu (ministrul Finanțelor), Eduard Hellvig, fost Secretar al PNL și actual director SRI, europarlamentarul Siegfried Mureșan  și Virgil Popescu, ministru al Economiei. 

Nicolae Ciucă și-a preluat de marți dimineață mandatul de premier interimar. Într-un discurs, cel care este favorit pentru a îndeplini această funcție, a spus că atenția lui în cele 45 de zile va fi pe gestionarea pandemiei.

„Am preluat conducerea interimară a Guvernului până la formarea noului Executiv. În perioada următoare vom continua să focalizăm atenția Guvernului pe gestionarea pandemiei COVID-19, punerea în aplicare a strategiei de vaccinare, vom continua măsurile economice în sprijinirea celor afectați de criză, ne vom concentra atenția pe finalizarea anului financiar 2020 și pregătirea anului 2021.Vreau să-i mulțumesc domnului Ludovic Orban pentru echilibrul pe care a reușit să-l realizeze între măsurile pentru COVID-19 și măsurile economice. Voi continua să asigur atribuțiile de ministru al Apărării Naționale”, a declarat premierul interimar

Deși Nicolae Ciucă ar fi premierul desemnat, de dreapta, după cele 45 de zile interimare, noul premier trebuie să fie și în grațiile USR-PLUS. Mai ales că reprezentanții USR-PLUS vor să aibă și două ministere din viitorul Guvern: Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției. Luni, fostul premier, Ludovic Orban a precizat că scopul viitorului Executiv este acela de a forma o majoritate parlamentară, fără PSD.

”Am făcut calculul mandatelor, concluzia este foarte clară – se poate forma o majoritate parlamentară fără PSD şi acesta este obiectivul nostru: de a forma o majoritate parlamentară în jurul PNL, fără PSD. Din calculul mandatelor reiese foarte clar că există această posibilitate politică şi PNL se va implica în negocieri pentru a forma o majoritate parlamentară (…)Nu sunt definitive, aşteptăm să vedem finalizarea. Mai sunt încă de validat câteva procese-verbale, nu e încă decizia definitivă. (…) Poţi să spui 100% numai după ce ai rezultatele în toate secţiile de votare, a completat Ludovic Orban, conform Agerpres.

Președintele PNL, Ludovic Orban a mai precizat faptul că noul Guvern ar trebui compus doar din USR PLUS și cei de la UDMR.

“Evident, sunt posibili parteneri cei de la USR PLUS, cei de la UDMR. (…) Eu cred că formaţiunile politice, posibil partenere, înţeleg situaţia României şi sunt convins că, după negocieri, se va ajunge la o formulă stabilă de Guvern, la o formulă care să poată să pună în practică programul de guvernare bazat, evident, pe planul naţional de dezvoltare pe care noi l-am prezentat”, a spus preşedintele PNL.

Când va fi desemnat noul premier

Constituțional, noul premier va fi desemnat de președintele Klaus Iohannis, dar după ce actualul Parlament își va duce la bun sfârșit mandatul. Cert este că până la finalul anului vom avea un nou prim-ministru.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: