Redactia.ro
Home » Știri » Nicolae Manolescu a murit. Apreciatul critic literar s-a stins din viață la 84 de ani

Nicolae Manolescu a murit. Apreciatul critic literar s-a stins din viață la 84 de ani

GALERIE FOTO (6)

România a suferit o pierdere imensă în data de 23 Martie 2024, când Nicolae Manolescu, unul dintre cei mai importanți critici literari și eseisți ai țării, s-a stins din viață la vârsta de 84 de ani. Cu o carieră ce se întinde pe mai multe decenii și o contribuție inestimabilă la literatura română, Manolescu a lăsat în urmă omoștenire literară bogată și inspirațională.

Regretatul critic și-a lăsat amprenta asupra peisajului cultural românesc prin contribuții monumentale și o evoluție literară remarcabilă. De la debutul său în anii ’60, la recunoașterea sa internațională și numirea ca membru de onoare al Academiei Române, Manolescu a navigat prin diverse genuri literare și a influențat în mod semnificativ gândirea literară a timpului său.

Titanul criticii literare

Nicolae Manolescu s-a născut în 1939 și și-a dedicat viața studiului și promovării literaturii române. Cu o serie de lucrări monumentale, printre care se numără „Istoria critică a literaturii române” și „Pagini despre sufletul românesc”, Manolescu a influențat profund percepția asupra literaturii naționale. Încă de la începutul carierei sale universitare în anul 1963, ca preparator la Catedra de Istoria Literaturii Române a Facultății de Filologie a Universității din București, Manolescu și-a impus autoritatea ca un cercetător pasionat și un profesor dedicat.

A avansat rapid în carieră, devenind director al celebrei reviste „România literară” după Revoluția din 1989. Prin opera sa vastă și variată, Nicolae Manolescu a explorat diverse aspecte ale literaturii române, de la analiza poetică, la studii critice asupra marilor clasici și a contemporanilor. Printre cele mai cunoscute lucrări se numără „Literatura română de azi (1944-1964)”, „Despre poezie”, „Istoria critică a literaturii române” și multe altele. De-a lungul timpului, Manolescu a fost apreciat nu doar pentru profunzimea analizelor sale, ci și pentru capacitatea de a face literatura accesibilă și interesantă pentru un public mai larg. Conferințele sale, articolele și interviurile au inspirat și educat generații de cititori și scriitori.

Vestea tristă a fost dată de un apropiat

Moartea lui Nicolae Manolescu a fost întâmpinată cu tristețe și doliu în întreaga comunitate literară din România. De la colegi și studenți, la alte personalități ale culturii române, toți au exprimat profundul lor regret față de dispariția unui titan al criticii literare. Vestea tristă a fost dată de Mircea Mihăeș, un apropiat prieten. Criticul literar a ajuns la Spitalul Elias din vina unor probleme de sănătate, spitalul fiind și locul în care și-a dat ultima suflare.

„S-a stins din viață Nicolae Manolescu, cel mai important critic și istoric literar român de după Al Doilea Război Mondial. Dumnezeu să-l odihnească!”, a fost mesajul transmis de Mircea Mihăeș.

Mesajul lui Mircea Mihăeș a fost urmat de anunțul Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti:

„Astăzi, 23 martie 2024, s-a stins din viaţă acad. Nicolae Manolescu, profesor al facultăţii noastre, autor al unei opere monumentale care a redefinit critica şi istoriografia literară românească în perioada postbelică. Colegii şi studenţii din Facultatea de Litere sunt alături de familie şi prieteni, de toţi cei care l-au preţuit, i-au citit cărţile şi cronicile şi care au învăţat de la el. Odihnească-se în pace!”

Va rămâne veșnic viu prin comoara lăsată în urmă

Moartea lui Nicolae Manolescu în 2024 a fost primită cu tristețe de întreaga comunitate literară. Cu toate acestea, moștenirea sa literară și influența sa vor trăi în continuare prin operele sale și prin impactul pe care l-a avut asupra gândirii literare și critice în România și dincolo de granițele ei. Astfel, Nicolae Manolescu rămâne o figură emblematică în peisajul literar românesc, iar contribuțiile sale vor continua să inspire și să influențeze generațiile viitoare de cititori și critici literari.

Astăzi, când ne luăm rămas bun de la un gigant al culturii române, să ne amintim nu doar de contribuția sa remarcabilă la literatura națională, ci și de spiritul său neînfricat și devotareasa față de cuvântul scris. Nicolae Manolescu va rămâne întotdeauna un far al luminii în întunericul ignoranței, ghidându-ne pe noi, cei ce i-am admirat munca, către înălțimile artei literare.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: