Imprimeria Națională a oferit noi informații privind cartea de identitate electronică. Instituția a anunțat că a lansat contractul de achiziție pentru cipuri și material policarbonat cu antenă inserată, materiale necesare pentru fabricarea noilor buletine cu cip.
Valoarea contractului se ridică la aproximativ 189 de milioane de lei, iar în total vor fi achiziționate circa 9 milioane de cipuri și 375.000 de plasticuri cu antenă.
Buletinele cu cip, obligatorii de la sfârșitului anului 2024
Din vara lui 2021, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat posibilitatea emiterii cărților de identitate electronice în județul Cluj. Acela a fost un proiect pilot care a început să-și facă resimțite efectele începând cu 2 august 2021. Între timp, pe raza județului s-au emis aproximativ 5400 astfel de buletine.
În București, vor fi disponibile începând cu jumătatea anului viitor, dar este important de reținut că, la nivel național, orice român va putea să-și facă o carte de identitate electronică din 31 decembrie 2023 și să dețină una până la finalul anului 2024. Acel termen este impus de la Bruxelles și trebuie respectat.
Noile cărți de identitate vor fi diferite față de cele actuale. Vor fi de dimensiuni mai mici, cât un card bancar, iar datele cetățeanului vor fi trecute pe ambele părți. Pe lângă informațiile regăsite pe actualele buletine, noile cărți de identitate vor avea și un cip pe care vor fi stocate două amprente digitale și o amprentă facială, potrivit Economedia.ro.
Cu noile buletine se pot efectua plăți contactless
Marele avantaj al noilor buletine este că vor putea fi folosite nu doar pentru interacțiunea cu autoritățile din România, dar și cu cele din străinătate. Printre altele, asta înseamnă că le vei putea folosi pentru a călători în Uniunea Europeană fără pașaport.
Spre deosebire de buletinele actuale, conform legislației în vigoare, de cărțile electronice de identitate vor putea beneficia și copii, începând cu vârsta de 12 ani, cu condiția ca părinții lor să solicite emiterea documentului. Este important de reținut că cei care nu vor o carte de identitate electronică, din motive religioase sau de conștiință, vor avea în continuare posibilitatea să opteze pentru o carte de identitate simplă, fără cip incorporat, cum sunt cele aflate acum în circulație.
De asemenea, prin intermediul noilor cărți de identitate, oamenii vor putea efectua și plăți contactless.