Redactia.ro
Home » Știri » Noi modificări ale Codului Rutier. Permisul de conducere va putea fi obținut de la 17 ani

Noi modificări ale Codului Rutier. Permisul de conducere va putea fi obținut de la 17 ani

Categoria de șoferi care nu va mai putea circula cu peste 90 km/oră și nici noaptea. Va apărea și un nou permis de conducere, B+. Toți românii trebuie să știe

Permis de conducere de la vârsta de 17 ani. Acest lucru ar putea fi posibil în anumite condiții, conform unei noi directive a Uniunii Europene.

Permisul de conducere va putea fi obținut de la vârsta de 17 ani

Conform Adinei Vălean, comisar pentru Transporturi la Uniunea Europeană, anumite reguli pentru obținerea permisului de conducere urmează să fie schimbate în viitorul apropiat.

Potrivit unui interviu acordat 24chasa.bg, Adina Vălean a afirmat că tinerii vor putea susține examenul pentru obținerea permisului auto la vârsta de 17 ani, însă nu li se va permite să conducă fără supravegherea unui adult până la împlinirea vârstei de 18 ani. Această măsură va oferi tinerilor oportunitatea de a dobândi o experiență importantă de conducere, sub îndrumarea unui adult, în primul an de șofat.

Ea a explicat de ce este necesară această modificare a Codului Rutier. „Accidentele rutiere au loc mai des în rândul tinerilor participanţi la trafic, decât în rândul celor mai în vârstă. Deși ei reprezintă doar 8% din numărul total al șoferilor, în două din cinci coliziuni mortale este implicat un șofer sau un motociclist cu vârsta de sub 30 de ani. Acesta este un motiv real de îngrijorare. Acest tipar este influențat de factori comportamentali, dar și de lipsa lor de experiență. Prin urmare, am analizat diferite măsuri politice pentru a îmbunătăți gradul de conștientizare a riscurilor și pentru a reduce numărul de decese rutiere și răniri grave în rândul tinerilor. Noua directivă va introduce o perioadă de probă de cel puțin doi ani de la luarea examenului și, în același timp, va fi o regulă pentru toleranță zero pentru şofat în stare de ebrietate“, a declarat Adina Vălean, comisar pentru Transporturi la Uniunea Europeană.

România conduce într-un top sumbru: cele mai multe decese provocate de accidentele rutiere

Adina Vălean a declarat că în decursul acestui an, vor fi dezbătute propuneri de actualizare și modificare a normelor UE referitoare la starea tehnică a drumurilor. Este posibil ca prevederile propuse de Comisia Europeană cu privire la permisele de conducere mobile să intre în vigoare la trei ani după adoptarea directivei.

România se află în topul unei statistici sumbre. Țara noastră conduce în topul european atunci când vine vorba despre numărul deceselor cauzate de accidente rutiere, valorile înregistrate aici depășind dublul celor înregistrate la nivelul Uniunii Europene.

Anul trecut în România s-au înregistrat peste 4.000 de accidente rutiere în care au decedat aproape 1.500 de persoane. Cauzele acestor accidente sunt în principal viteza excesivă, nerespectarea indicatoarelor de circulație, precum și conducerea sub influența alcoolului sau a altor substanțe interzise de lege.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: