Redactia.ro
Home » Știri » Noi modificări ale Codului Rutier. Toți șoferii trebuie să le cunoască

Noi modificări ale Codului Rutier. Toți șoferii trebuie să le cunoască

cod rutier

Astăzi, pe data de 10 august 2023, Executivul a adus modificări semnificative Codului Rutier în ceea ce privește regulile de circulație pe drumurile publice. Aceste modificări sunt cruciale pentru toți conducătorii auto din România și vizează în principal procesul de înmatriculare a vehiculelor și procedura de preschimbare a permiselor de conducere. Iată despre ce schimbări este vorba!

Noi modificări ale Codului Rutier. Toți șoferii trebuie să le cunoască

Guvernul a efectuat o modificare a ordonanței referitoare la regulile de circulație pe drumurile publice, fapt ce permite acum proprietarilor care nu își au domiciliul, reședința sau sediul în România să solicite temporar înmatricularea autovehiculelor și remorcilor. Această schimbare este aplicabilă pentru situațiile în care aceste vehicule urmează să fie scoase din țară pentru înmatriculare în alt stat. Această solicitare poate fi făcută către orice autoritate competentă din România care este autorizată să efectueze operațiuni de înmatriculare.

Noutăți semnificative în Codul Rutier 2023. Conform informațiilor furnizate de Mihai Constantin, reprezentantul oficial al Guvernului, se anunță o modificare importantă privind preschimbarea permiselor de conducere străine. În conformitate cu noile reglementări adoptate de Executiv, deținătorii de permise de conducere străine vor avea acum posibilitatea de a obține echivalentul românesc direct prin susținerea unui examen în țara noastră. Acest examen constă într-o probă teoretică și o probă practică, eliminând astfel necesitatea de a urma orele de școală auto, așa cum era cerut anterior. Modificările au fost introduse prin intermediul unui act normativ adoptat astăzi de către Executiv.

„Una dintre soluţiile legislative adoptate astăzi oferă posibilitatea românilor din diaspora, precum şi tuturor titularilor de permise de conducere străine să preschimbe aceste documente cu echivalentul românesc într-o perioadă mai scurtă de timp. Practic, aceştia vor obţine permisul de conducere românesc direct în urma susţinerii examenului în ţara noastră, un examen constând în proba teoretică şi practică, fără a avea orele de şcoală auto, aşa cum era prevăzut până acum în Codul Rutier”, a anunţat Mihai Constantin, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Cele mai noi modificări ale Codului Rutier

Potrivit anunțului oficial emis de Executiv, ordonanța a adus următoarele ajustări:

  • Se permite proprietarilor care nu au domiciliul, reședința sau sediul în România să solicite înmatricularea temporară a autovehiculelor și remorcilor care urmează să fie scoase din țară și înmatriculate într-un alt stat. Această cerere poate fi depusă la oricare autoritate competentă din România responsabilă cu operațiunile de înmatriculare.
  • S-a introdus posibilitatea ca deținătorii de permise de conducere străine să solicite schimbul acestora cu echivalente românești, chiar dacă documentele străine nu îndeplinesc condițiile actuale. Acești solicitanți pot obține permise de conducere românești prin susținerea unui examen în România, incluzând atât proba teoretică, cât și cea practică. Această nouă regulă exclude obligația de a parcurge pregătirea în cadrul unei școli de conducători auto.
  • A fost reglementată posibilitatea restituirii permisului de conducere în situația în care analizele efectuate în instituțiile medico-legale autorizate demonstrează absența substanțelor psihoactive în organism.

Aceste modificări semnificative au fost aduse în cadrul ordonanței și au scopul de a îmbunătăți și eficientiza procesele legate de înmatricularea vehiculelor și de schimbul de permise de conducere în contextul evoluțiilor recente în domeniul circulației rutiere.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: