Redactia.ro
Home » Știri » Noi reguli pentru românii de la bloc. Dacă nu le respecți, riști amenzi de pănâ la 10.000 de lei

Noi reguli pentru românii de la bloc. Dacă nu le respecți, riști amenzi de pănâ la 10.000 de lei

Reguli noi pentru cei care locuiesc la bloc. Sursa foto - Pixabay

Românii care locuiesc la bloc trebuie să respecte o serie de reguli stricte pentru a evita conflictele și sancțiunile legale. Potrivit legislației în vigoare, nerespectarea acestor reguli poate atrage amenzi de până la 10.000 de lei.

Reguli pentru proprietarii de apartamente la bloc

Legislația din România specifică clar că spațiile comune dintr-un bloc sunt destinate utilizării de către toți locatarii. Aceste spații includ, printre altele, uscătoria, casa scărilor, subsolul și alte zone comune. Orice modificare sau închidere a acestor spații de către un singur proprietar implică respectarea unor proceduri legale stricte.

Pentru a face modificări într-un spațiu comun, este necesar acordul tuturor proprietarilor sau al majorității prevăzute de lege. De obicei, este necesară convocarea unei adunări generale a asociației de proprietari, unde se votează propunerea de modificare. În funcție de schimbarea propusă, legislația poate cere un vot favorabil de două treimi sau chiar unanimitate.

Dacă asociația de proprietari este de acord cu modificarea propusă, următorul pas este respectarea tuturor procedurilor legale. Aceasta include obținerea autorizațiilor de construcție necesare, avize de la autoritățile locale și adaptarea documentației cadastrale a imobilului.

Orice schimbare a destinației proprietății comune trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

 1. Să nu lezeze drepturile celorlalți coproprietari.
 2. Să nu împiedice folosirea în condiții normale a condominiului de către toți proprietarii.
 3. Să obțină acordul în scris al tuturor proprietarilor din condominiu.
 4. Să dețină acordurile, avizele și autorizațiile necesare prevăzute de legislația în vigoare, emise de instituțiile/autoritățile competente.

Nerespectarea acestor prevederi poate atrage amenzi de până la 10.000 de lei.

Ce înseamnă proprietate comună într-un bloc

În cazul clădirilor cu mai multe locuințe sau spații cu altă destinație, precum și în cazul clădirilor multietajate, următoarele elemente sunt considerate părți comune:

 • Terenul pe care se află clădirea: suprafața construită și cea neconstruită necesară pentru exploatarea normală a clădirii.
 • Clădirea propriu-zisă și elementele de echipament comun: fundația, curțile, grădinile, căile de acces, pereții perimetrali și despărțitori, subsolul, coșurile de fum, holurile.
 • Instalațiile comune: instalațiile de apă și canalizare, electrice, de telecomunicații, de încălzire și de gaze, de la branșament/racord până la punctul de distribuție către proprietățile individuale.
 • Alte părți comune: canalele pluviale, paratrăsnetele, antenele colective, podul, pivnițele, boxele, spălătoria, uscătoria, ascensorul, interfonul, rezervoarele de apă, centrala termică proprie, crematoriul, tubulatura de evacuare a deșeurilor menajere, structura de rezistență, fațadele, acoperișul și terasele.

Respectarea acestor reguli este esențială pentru a menține armonia în comunitățile de locatari și pentru a evita conflictele. Proprietarii trebuie să fie conștienți de faptul că modificările aduse spațiilor comune afectează toți locatarii și pot avea consecințe legale dacă nu sunt făcute în conformitate cu legislația.

Exemple de modificări care necesită acordul asociației de proprietari

 1. Închiderea balconului comun: Balcoanele comune sunt considerate spații comune și orice încercare de a le închide necesită aprobarea asociației de proprietari.
 2. Transformarea uscătoriei în spațiu privat: Uscătoria este destinată utilizării comune de către toți locatarii. Orice modificare a destinației acestui spațiu necesită acordul tuturor proprietarilor.
 3. Montarea unor noi echipamente sau instalații: Adăugarea de noi echipamente, cum ar fi antene, instalații de aer condiționat sau alte dispozitive pe fațada clădirii sau în alte spații comune, necesită aprobarea asociației și, în unele cazuri, autorizații speciale.

Proprietarii care ignoră aceste reguli și aduc modificări fără acordul asociației de proprietari sau fără a obține autorizațiile necesare riscă să primească amenzi substanțiale. În plus, aceștia pot fi obligați să revină la starea inițială a proprietății pe propria cheltuială. Astfel de acțiuni pot genera conflicte serioase între locatari și pot deteriora relațiile în cadrul comunității.

Asociația de proprietari joacă un rol crucial în gestionarea și întreținerea spațiilor comune dintr-un bloc. Aceasta este responsabilă pentru luarea deciziilor privind modificările aduse spațiilor comune și pentru asigurarea respectării regulilor de către toți locatarii. Adunările generale sunt ocazii importante pentru a discuta și a vota propunerile de modificare, asigurând astfel transparența și echitatea în luarea deciziilor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: