Redactia.ro
Home » Știri » Noi restricții: Nunțile și botezurile vor fi interzise. Alte reguli pentru restaurante și cafenele

Noi restricții: Nunțile și botezurile vor fi interzise. Alte reguli pentru restaurante și cafenele

Stare de Urgenta

Autoritățile au anunțat, marți seară, că se prelungește cu o lună starea de alertă, dar și noi restricții împotriva Covid-19. Comitetul Național pentru Situații de Urgență interzice nunțile și botezurile, în toată țara, în următoarea perioadă. Totodată, s-au stabilit și reguli pentru teatre, cinematografe, cafenele și hoteluri. Măștile vor fi obligatorii și în aer liber în mai multe localități.

Noi restricții în țară

Autoritățile au anunțat, marți seară, prelungirea stării de alertă, dar și noi măsuri de restricție împotriva Covid-19. Nunțile și botezurile se vor interzice, până când va scădea numărul infectărilor, iar măștile vor fi obligatorii și în aer liber în localitățile cu rata de infecție mai mare de 3 la 1.000 de locuitori. Totodată, s-au stabilit și reguli pentru teatre, cinematografe, cafenele și hoteluri.

Nunți și botezuri, interzise

Evenimentele private, precum nunți, botezuri, aniversări, mese festive, în spațiile deschise sau închise, sunt interzise până când va scădea numărul infectărilor.

Trei scenarii pentru cafenele și restaurante

Autoritățile au stabilit și trei scenarii de care depinde activitatea teatrelor, cinematografelor, sălilor de spectacole, restaurantelor, cafenelelor. Când incidența este sub sau egală cu 1,5 la mie, vor funcționa la capacitatea de 50%. Când incidența este între 1,5-3 la mie, vor funcționa cu capacitatea de 30%, iar programul va fi redus până la 23:00. Când incidența depășește 3 la mie, activitatea va fi sistată. În cazul hotelurilor, la o incidență de peste 3 la mie, se vor putea servi numai persoanele cazate.

Masca, obligatorie în aer liber în anumite localități

Raed Arafat a anunțat  că s-a decis introducerea obligativității purtării măștii de protecție în aer liber în localitățile unde rata infecțiile depășește 3 la 1.000 de locuitori.

„Sunt masuri menite a ne proteja. Sub 3 la 1.000, masca de protectie va fi obligatorie in zonele aglomerate, inclusiv zonele pietonale, de asteptare. Ce depaseste rata de 3 la 1.000 de locuitori, purtarea mastii va fi obligatorie in toate spatiile deschise de la iesirea din casa”, a declarat Raed Arafat, intr-o conferintă de presa comună cu ministrul Sanatatii, Nelu Tătaru.

Campaniile electorale, cu restricții

În privința campaniei electorale, numărul participanților va fi redus la 20 în interior și la 50 în exterior. Stabilirea incidenței la care se aplică aceste măsuri se face de către DSP-uri, în maximum 24 de ore, și de Comitetele Județene, în maximum 48 de ore de la atingerea incidenței.

Lista țărilor cu risc epidemiologic

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat și lista țărilor cu risc epidemiologic din care se revine. Pe listă se află SUA, Spania, Franța, Olanda, Belgia, Marea Britanie. Dacă cetățenii care vin din aceste țări rămân doar trei zile, se impune un test negativ pentru Covid-19. Pentru o durată mai mare, se intră în carantină 14 zile, cu posibilitatea efectuării testului în a opta zi.

Loading...