Redactia.ro
Home » Știri » Noile restricții au intrat în vigoare de luni. Ce amenzi riscă cei care nu le respectă

Noile restricții au intrat în vigoare de luni. Ce amenzi riscă cei care nu le respectă

Noile restricții au intrat în vigoare de luni, iar cine nu le respectă riscă amenzi destul de mari.

 

Amenzi pentru nerespectarea restricțiilor

 

Noile restricții impuse de autorități pentru a limita răspândirea COVID au intrat în vigoare de luni, de la ora 00:00. Polițiștii au aplicat, în ultimele 24 de ore, 8.487 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.455.795 de lei, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.

Persoanele care nu poartă mască sau care o poartă necorespunzător, neacoperindu-și nasul și gura, sau care nu dețin noile declarații pe proprie răspundere semnate de angajator în cazul deplasării pe timp de noapte în interes de serviciu, ori a declarației pe propria răspundere, în alte situații, pot fi sancționate cu amendă de la 500 la 2.500 de lei, conform Legii 55/2020.

Pentru petreceri, amenzile ajung la 15.000 de lei. Conform autorităților, pe perioada stării de alertă. în România sunt interzise organizarea de petreceri, nunți, botezuri, aniversări, mitinguri, demonstrații, activități culturale sau religioase și concerte. Mai mult, nerespectarea acestora poate aduce amenzi între 3.000 și 15.000 de lei.

Mai mult, autorităţile au aplicat doar sătămâna trecută peste 58.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 8,6 milioane de lei pentru nerespectarea măsurilor impuse pentru evitarea răspândirii Covid-19.

Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a anunţat că în au fost verificaţi aproape 3.000 de operatori de transport persoane, peste 60.000 de firme, 90.000 de locaţii de interes, dintre care 40.000 de restaurante, terase şi fast-food-uri, precum şi peste 480.000 de persoane.

„Cele mai multe nereguli constatate au fost legate de nepurtarea măştii de protecţie, nerespectarea normelor privind distanţarea socială sau cu privire la organizarea unor evenimente în spaţii pentru care sunt impuse interdicţii ori cu depăşirea numărului de participanţi permis”, a declarat Dajbog.

 

Instituirea unor măsuri

 

Astfel, Comitetul pentru Situații de Urgență a decis, prin Hotărârea nr.52, instituirea unor măsuri pentru prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2. Măsurile au intrat în vigoare de astăzi.

Astfel, noile restricții sunt: masca este obligatorie pe tot teritoriul țării, au fost instituite restricții de circulație pe timpul nopții, cursurile în învățământul preuniversitar se desfășoară în mediul online, reuniunile și petrecerile publice sau private, în spații deschise sau închise sunt interzise, magazinele își închid programul la ora 21:00, iar piețele care se află în spații închise sunt nevoite să își suspende activitatea, în timp ce doar cele din spațiile deschise își pot continua activitatea.

Farmaciile, benzinăriile și operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor necesare de protecție sanitară.

 

Noile restricții propuse de CNSU

 

Prinicipalele propuneri ale Comitetului sunt următoarele:

-instituirea obligației purtării măștii de protecție, încât să acopere nasul și gura, la nivel național, pentru toate persoanele care au peste 5 ani, în toate spațiile publice închise și decshise, indiferent devaloarea ratei de infectare a cazurilor în ultimele 14 zile.

-toate instituțiile publice, precum și toți operatorii economici publici sau privați să aibă obligația organizării activității și desfășurării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, iar acolo unde specificul activității nu permite acest lucru, să se organizeze programul de lucru asfel încât personalul să fie împărțit în cel puțin două grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin două ore. Respectarea aplicării acestei măsuri este urmărită de către prefecți și de Inspecția Muncii.

-toți elevii din țară vor învăța exclusiv online, pentru următoarea perioadă de 30 de zile

-în toate localităţile din România, să fie interzisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 05.00.

Deplasarea în acest interval va fi permisă doar în următoarele situaţii, pe baza legitimaţiei de serviciu, a adeverinţei eliberate de angajator sau a declaraţiei pe propria răspundere, în funcţie de situaţiile care apar în declarația pe proprie răspundere

– interzicerea desfăşurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private.

– suspendarea activităţii pieţelor agroalimentare în spaţii închise, târgurilor, bâlciurilor, pieţelor mixte şi volante şi a talciocurilor, Se permite activitatea pieţelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

De asemenea, CNSU propune instituirea obligaţiei pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private să-şi organizeze şi desfăşoare activitatea în intervalul orar 05.00 – 21.00. (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în intervalul orar 21.00 – 05.00, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini