Redactia.ro
Home » Știri » Noua „funcție” a sistemului Ro-ALERT va anunța când un copil dispare! Peste 7.500 de copii au fost dați dispăruți în România în ultimul an

Noua „funcție” a sistemului Ro-ALERT va anunța când un copil dispare! Peste 7.500 de copii au fost dați dispăruți în România în ultimul an

Miercuri, 25 mai, este Ziua Internațională a copilului dispărut. Astăzi, odată cu această semnificație a zilei, a fost anunțată operaționalizarea sistemului Ro-ALERT – Copil dispărut. Ei bine, prin intermediul acestei „funcții” populația va fi anunțată despre dispariția unui copil și semnalmentele acestuia.

Noua „funcție” a sistemului Ro-ALERT va anunța când un copil dispare! Peste 7.500 de copii au fost dați dispăruți în România în ultimul an

În ultimul an, în perioada 30 martie 2021 – 20 martie 2022, au fost înregistrate 7.577 de sesizări privind disparițiile de copii, se arată într-un comunicat de presă al IGPR.

Se pare că dintre aceste sesizări 259 se refereau la copii cu vârste până la 10 ani, 2.003, la copii cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani, iar în 5.315 era vorba despre minori mai mari de 14 ani.

„Majoritatea copiilor dispăruţi sunt găsiţi de poliţişti în primele 24-48 de ore de la primirea sesizării. Astfel, în perioada de referinţă, au fost rezolvate 7.572 de sesizări”, mai precizează IGPR.

Cauzele principale ale dispariției copiilor

Totodată, o principală cauză a dispariției copiilor din familie are legătură cu abuzurile la care sunt expuși. Și anume, abuzurile de natură sexuală. În anul 2021, Poliția Națională a înregistrat peste 4.200 de sesizări cu privire la diferite forme de abuz sexual îndreptate împotriva copiilor, conform ONG-ului World Vision.

„Abuzurile și violența sexuală împotriva copiilor sunt subiecte grele despre care trebuie să avem curajul să discutăm public de la cel mai înalt nivel de decizie al executivului. Faptul că astăzi avem numărul unic pentru copii 119 este un pas major de a scoate la lumină acest fenomen, însă nu suficient.

Prevenirea, combaterea și intervenția posttraumă trebuie să funcționeze efectiv de la firul ierbii, până la nivel de autorități centrale”, a declarat Mădălina Turza, Consilier de stat, în cadrul unei dezbateri organizate miercuri, 25 mai, de Departamentul pentru Responsabilitate Socială Comunitară și Grupuri Vulnerabile și Fundația World Vision România.

„În România dispar, în fiecare an, în jur de 3.000 de copii. Sunt copii fugiţi de acasă, care rătăcesc pe străzi, vulnerabili, devenind de multe ori victime ale reţelelor de trafic de carne vie. Sunt copii rătăciţi, care noaptea caută singuri drumul spre acasă, pe câmp sau prin pădure, pentru că la noi căutările se opresc odată cu lăsarea întunericului. Sunt copii răpiţi şi nemaigăsiţi niciodată”, scria în 2019 jurnalista Adriana Oprea, care documentează de peste 15 ani astfel de cazuri.

În același timp, însă, 1 din 3 copii din mediu rural n-ar raporta un abuz către autorități, arată un studio realizat de World Vision România. Asta, pentru că se tem că nu vor fi crezuți, pentru că nu au încredere deplină în autorități, au acces limitat la servicii de sprijin și sunt se tem să nu fie judecați de familie.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: