Redactia.ro
Home » Știri » Noua lege a pensiilor. Ce perioade se şterg din anii de vechime din septembrie 2024

Noua lege a pensiilor. Ce perioade se şterg din anii de vechime din septembrie 2024

Oportunitatea pensionării la 60 de ani fără penalizare. Ce aduce noua lege a pensiilor

Cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, Legea 360/2023, adoptată de Parlament și promulgată de președintele Klaus Iohannis, sistemul de pensii publice din România se confruntă cu schimbări semnificative începând din acest an. Acest articol vă va oferi o perspectivă detaliată asupra principalelor modificări introduse de noua lege și cum acestea vor afecta pensiile românilor în 2024.

Indexarea pensiilor în ianuarie 2024

Noua lege a pensiilor a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024, aducând cu ea o creștere semnificativă a pensiilor. De la această dată, pensiile au fost indexate cu 13,8%, iar punctul de pensie a fost stabilit la 2.032 de lei. Această măsură a reprezentat o infuzie de aproape un miliard de euro în buzunarele pensionarilor români, în special pentru cei care aveau deja pensii mai mari de 4.000 de lei net. Practic, fiecare pensie de 4.000 de lei net a crescut, în medie, cu 800 de lei, aducând beneficii semnificative pentru acești pensionari.

Vârsta de pensionare și stagiul minim contributiv

O altă modificare semnificativă introdusă de noua lege a pensiilor este stabilirea vârstei de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, începând de la 1 ianuarie 2024. Această schimbare va fi implementată gradual. De asemenea, stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă a fost redus la 15 ani, ceea ce va facilita accesul unui număr mai mare de persoane la pensie.

Astfel există modificări legate de perioadele asimilate stagiilor de cotizare. Acestea sunt redefinite în funcție de noile prevederi legale. Anii sau perioadele care erau considerate asimilate în trecut pot fi afectate de schimbări sau pot fi eliminate în conformitate cu noile reglementări legale.

„Astfel, de la 1 septembrie, pensiile românilor vor fi reglementate de o nouă lege, care aduce mai multe modificări, unele dintre ele vizând perioadele asimilate stagiilor de cotizare.

De exemplu, din actuala listă a perioadelor asimilate dispar cele în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.

În primul rând, noua lege a pensiilor extinde definiția perioadelor asimilate.

Practic, perioade asimilate vor fi considerate, din toamnă, „perioadele pentru care nu s-au datorat sau nu s-au plătit contribuții de asigurări sociale considerate prin prezenta lege echivalente stagiului de cotizare în sistemul public de pensii și care se valorifică la stabilirea prestațiilor de asigurări sociale în condițiile prezentei legi, dacă persoana a fost asigurată în sistemul public.

Acum, Legea 263/2010 definește perioadele asimilate ca fiind perioadele pentru care nu s-au datorat sau plătit contribuții de asigurări sociale și care sunt asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii”, relatează RTV. 

Noua formulă de calcul bazată pe contributivitate

Noua lege a pensiilor introduce o nouă formulă de calcul a pensiilor, bazată pe numărul de puncte realizate de fiecare beneficiar în funcție de principiul contributivității. Acest lucru va asigura o distribuție mai echitabilă a beneficiilor și va lua în considerare perioadele în care asigurații au contribuit la sistemul de pensii.

Beneficii pentru mame și perioade asimilate

O altă schimbare importantă este acordarea de beneficii pentru mame, care se pot pensiona mai devreme cu câte șase luni pentru fiecare copil pe care l-au născut și crescut, până la vârsta de 16 ani, în limita unei reduceri maxime de trei ani și șase luni. De asemenea, noua lege aduce modificări în ceea ce privește perioadele asimilate stagiilor de cotizare. Unele perioade care erau considerate asimilate în trecut vor fi eliminate, iar altele vor fi introduse sau redefineite pentru a se potrivi noilor prevederi legale, potrivit avocatnet.ro.

Astfel, noua lege a pensiilor din 2024 aduce schimbări majore în sistemul de pensii din România. Aceste modificări vizează indexarea pensiilor, stabilirea unei vârste de pensionare comune pentru bărbați și femei, introducerea unei noi formule de calcul bazate pe contributivitate și acordarea de beneficii pentru mame. De asemenea, perioadele asimilate stagiilor de cotizare au fost revizuite și actualizate.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: