Redactia.ro
Home » Știri » Noua metodă de calcul a salariului minim după 1 iulie 2024. Ce impact va avea asupra veniturilor angajaților

Noua metodă de calcul a salariului minim după 1 iulie 2024. Ce impact va avea asupra veniturilor angajaților

Oficialii Guvernului României au anunțat modificările importante care vor avea loc în ceea ce privește calculul salariului minim începând cu data de 1 iulie 2024. Aceste schimbări sunt esențiale pentru peste un milion de cetățeni care se întreabă cum vor fi afectate veniturile lor.

Guvernul a adoptat recent o hotărâre prin care salariul minim brut pe țară va fi majorat la 3.700 lei/lună, începând cu data de 1 iulie 2024. Aceasta este o creștere semnificativă față de salariul minim brut anterior, care era de 3.300 lei/lună. În teorie, această modificare ar trebui să ducă la creșterea salariului net de la 2.073 lei la 2.363 lei.

Vor crește sau vor scădea veniturile de la 1 iulie 2024

Totuși, guvernanții au menținut la 4.000 lei pragul salarial până la care se pot acorda beneficii pentru angajați. Această decizie a stârnit controverse și îngrijorări, deoarece există riscul ca salariile unor angajați să scadă sau angajatorii să renunțe la unele beneficii acordate angajaților.

Forul condus de Marcel Boloș a anunțat că va modifica legea astfel încât bonurile de masă să nu fie incluse în calculul plafonului lunar de 4.000 de lei pentru acordarea sumei de 300 de lei neimpozabili, cel puțin până la sfârșitul acestui an.

Pentru acordarea facilității fiscale referitoare la neimpozitarea și neincluderea în baza de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii a sumei de 300 lei/lună se propune ajustarea plafonului lunar de 4.000 lei, reprezentând venit brut realizat din salarii și asimilate salariilor, în sensul excluderii de la calculul acestuia a contravalorii tichetelor de masă, respectiv a indemnizației de hrană, după caz, acordate potrivit legii, pentru perioada iulie-decembrie 2024 au precizat reprezentanții Ministerului Finanțelor.

O ședință de Guvern este programată pentru vineri, 28 iunie 2024

În cadrul acestei ședințe, se așteaptă ca guvernanții să ia o decizie finală privind modul de calcul al salariului minim și aplicarea noilor reglementări. Este esențial ca o decizie să fie luată acum, pentru a evita ca salariații să fie afectați negativ de la 1 iulie 2024.

Sindicaliștii au avertizat că, fără o actualizare a plafonului, majoritatea celor 1,8 milioane de salariați plătiți cu salariul minim ar putea ajunge să aibă veniturile nete reduse. Aceștia au subliniat că majorarea salariului minim de la 3.300 la 3.700 de lei a fost însoțită de creșterea sumei deductibile neimpozabile de la 200 la 300 de lei.

Odată cu majorarea salariului minim de la 3.300 la 3.700 de lei a fost crescută de la 200 la 300 de lei şi suma deductibilă, pentru care angajatorul nu plăteşte taxe şi contribuţii sociale.

Pentru a beneficia de această sumă neimpozabilă, legislaţia actuală prevede ca venitul brut realizat din salarii şi beneficii asimilate salariilor să nu depăşească pragul de 4.000 de lei. Printre aceste beneficii de care nu mai rămâne foarte mult loc fără o actualizare a plafonului se numără şi tichetele de masă, au transmis, marţi, reprezentanţii Cartel ALFA, conform Știrile ProTV.

Noile reglementări vor avea un impact semnificativ asupra angajaților și angajatorilor din România. Dacă plafonul de 4.000 de lei nu va fi ajustat corespunzător, există riscul ca angajații să piardă o parte din beneficiile salariale, iar angajatorii să fie nevoiți să facă ajustări semnificative în pachetele de beneficii.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: