Redactia.ro
Home » Știri » Nouă sărbătoare națională în România. Când se va celebra „Ziua de Curățenie Națională”

Nouă sărbătoare națională în România. Când se va celebra „Ziua de Curățenie Națională”

SURSA FOTO: Facebook/ Camera Deputatilor

O nouă sărbătoare își face loc în calendarul României, odată cu votul dat de Camera Deputaților pentru instituirea „Zilei de Curățenie Națională”. Această inițiativă legislativă, care a primit sprijin larg din partea parlamentarilor, are ca scop promovarea responsabilității sociale și a acțiunilor cu impact pozitiv asupra mediului. Proiectul de lege va merge acum la promulgare, iar prima ediție a acestei sărbători va avea loc în anul 2025, în a treia sâmbătă din luna septembrie.

Ce presupune „Ziua de Curățenie Națională”

„Ziua de Curățenie Națională” va deveni o ocazie anuală de mobilizare a cetățenilor, autorităților publice și companiilor, pentru a contribui la un mediu mai curat. Scopul acestei zile este de a încuraja atât curățenia la nivel național, cât și practicile de colectare separată a deșeurilor și reciclare. Inițiatorii legii subliniază că schimbarea mentalității legate de protejarea mediului trebuie să fie un efort colectiv. În acest sens, „Ziua de Curățenie Națională” este văzută ca un instrument important de sensibilizare și mobilizare.

Propunerea legislativă a fost inițiată de UDMR și a primit susținerea unor membri din ambele tabere politice – atât din partea partidelor aflate la guvernare, cât și din opoziție. În plus, această inițiativă a avut la bază proiectul „Let’s Do It, Romania!”, care organizează campanii de curățenie națională încă din 2010. Senatorul UDMR, Tánczos Barna, a explicat că succesul inițiativei „Let’s Do It, Romania!” i-a inspirat pe legiuitori să creeze o zi națională dedicată curățeniei și responsabilității ecologice.

Votul din Parlament și următorii pași

Pe 2 octombrie, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a votat legea cu o majoritate covârșitoare de 223 de voturi „pentru”, în timp ce doar 16 deputați au votat „contra”, iar alți 8 s-au abținut. Proiectul trecuse anterior și prin Senat, unde fusese adoptat în iunie 2023.

Următorul pas pentru ca această sărbătoare să devină realitate este promulgarea legii de către președintele României. După ce va fi promulgată, legea va fi publicată în Monitorul Oficial, moment în care va intra oficial în vigoare. Astfel, începând cu anul 2025, românii vor avea o zi specială dedicată curățeniei și protecției mediului.

Pe pagina de Facebook a proiectului „Let’s Do It, Romania!”, inițiatorii au exprimat entuziasmul față de succesul acestui demers. „Astăzi, Camera Deputaților a acordat vot favorabil pentru propunerea legislativă inițiată de Let’s Do It, Romania!, care stabilește ca a treia sâmbătă din luna septembrie a fiecărui an să fie declarată Ziua de Curățenie Națională. Următorul pas este promulgarea legii de către Președintele României și publicarea acesteia în Monitorul Oficial”, au transmis aceștia.

Un apel la responsabilitate colectivă

Senatorul Tánczos Barna a subliniat, într-o declarație, că succesul acțiunilor de curățenie depinde de contribuția tuturor.

„Nu vom avea o ţară curată, dacă nu contribuim cu toţii la acest lucru. De aceea am susţinut iniţiativa ‘Let’s do It, Romania!’ (n.red. „Să o facem, România!”), şi am iniţiat instituirea celei de-a treia zi de sâmbătă din septembrie, a fiecărui an, ca Ziua de Curăţenie Naţională. Prin această lege transmitem un semnal clar privind responsabilitatea socială atât a cetăţenilor, cât şi a autorităţilor publice şi a persoanelor juridice. Doar printr-un efort comun putem ajunge la o schimbare de mentalitate şi ziua naţională de curăţenie este un instrument prin care putem încuraja acţiunile de curăţenie cu impact pozitiv asupra mediului, colectarea separată şi reciclarea”, a declarat Barna.

Acesta a adăugat că ziua națională dedicată curățeniei va contribui la schimbarea mentalităților în privința colectării separate și reciclării, două aspecte esențiale pentru protejarea mediului. Proiectul de lege nu impune o zi liberă pentru angajați, însă încurajează companiile și instituțiile publice să se implice în organizarea de acțiuni comunitare dedicate curățeniei.

Astfel, „Ziua de Curățenie Națională” va deveni un moment în care românii, indiferent de vârstă sau ocupație, sunt chemați să participe activ la curățarea și protejarea spațiilor publice. Aceasta va fi o ocazie nu doar de a face un bine mediului, ci și de a consolida spiritul comunitar, implicându-i pe toți cei care vor să contribuie la un mediu mai curat și mai sănătos.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect