Redactia.ro
Home » Știri » O altă boală face ravagii în România, în plină pandemie COVID-19. Câte îmbolnăviri de rujeolă au fost înregistrate

O altă boală face ravagii în România, în plină pandemie COVID-19. Câte îmbolnăviri de rujeolă au fost înregistrate

GALERIE FOTO (2) O altă boală face ravagii în România, în plină pandemie COVID-19. Câte îmbolnăviri de rujeolă au fost înregistrate

Din păcate, în plină pandemie, România se confruntă și cu o altă boală. Deja, numărul îmbolnăvirilor de rujeolă a crescut dramatic. Câte cazuri au fost înregistrate până azi.

UPDATE 16.05.2020: De la publicarea acestui articol, numărul cazurilor de rujeolă a explodat. În doar o lună, cazurile au ajuns la 20.072 de îmbolnăviri. În ultima săptămână, de exemplu, Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunțat încă 48 de cazuri noi.

Conform INSP, în săptămâna 1 – 15 mai au fost confirmate 48 de cazuri în 3 judeţe. Astfel, cele mai multe cazuri din ultima perioadă sunt în: Cluj – 27; Bihor – 6 şi Maramureş – 15.

Cazurile de rujeolă debutează în urmă cu 2 – 4 săptămâni înainte de a fi confirmate. Confirmarea şi clasificarea unui caz de rujeolă durează în medie 3 săptămâni, anunță INSP.

Numărul cazurilor de rujeolă din România a ajuns la un record negativ. Săptămâna trecută se înregistrasera 55 de cazuri noi, conform Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile al Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). INSP, citat de Agerpres, anunță un număr total al îmbolnăvirilo de rujeolă de 19.756.

Dintre aceste cazuri, 64 de persoane au decedat. Informațiile INSP arată că cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Satu Mare și Suceava. În perioada 6 – 10 aprilie au fost raportate încă 55 de cazuri noi confirmate în 7 judeţe: Satu Mare – 29; Suceava – 15; Braşov – 7; Bihor, Iaşi, Neamţ şi Vrancea – câte 1.

UPDATE 16.05.2020: Ministrul Sănătății, Nelu Tataru, a făcut declarații despre epidemia de rujeolă

”In plina pandemie realizam cat de important este sa existe vaccinuri pentru boli infectioase si sa le folosim in timp util pentru prevenirea imbolnavirilor cu risc vital.

Desi in aceasta perioada ne focusam actiunile in lupta cu noul coronavirus, trebuie sa fim constienti ca exista inca alte boli transmisibile care pot afecta starea de sanatate a populatiei, in special a copiilor, neprotejati impotriva unor boli care pot fi fatale cum ar fi rujeola, difteria sau tetanosul.

Sa nu uitam ca avem inca in evolutie o epidemie de rujeola pe teritoriul Romaniei in care s-au inregistrat aproximativ 20.000 de imbolnaviri si 64 de decese. Nu trebuie sa lasam garda jos, vaccinarea de rutina trebuie sa continue in aceasta perioada deoarece avem obligatia sa prevenim imbolnavirile de orice fel, mai mult ca oricind”

, a punctat ministrul Sanatatii, Nelu Tataru.

Rujeola sau, cum mai este numită: pojar, este o boală infecţioasă care poate duce la complicaţii.

Simptome rujeolă

Rujeola este o boală foarte contagioasă. Virusul care provoacă afecțiunea se transmite prin contact cu zonele contaminate (transmitere indirectă) sau prin tuse, salivă, strănut (transmitere directă).

După infectare, perioada de incubație durează 10-14 zile. Pacienții care au contractat virusul rujeolic sunt contagioși cu 4 zile înainte de apariția erupției și încă 5 zile după ce aceasta dispare.

Primele simptome pentru rujeolă sunt: febră mare, tuse, inapetență, dureri de cap, dureri în gât, tuse uscată sau productivă și conjunctivită. Apoi, apare erupția generalizată maculopapulară. Aceasta apare la 2-4 zile de la debutul bolii.

Pacienții cu rujeolă care au un sistem imunitar sănătos își vor reveni singuri, după dispariția erupției. Tratamentul este doar simptomatic și se recomandă izolarea și odihna până la dispariția tuturor simptomelor.

Complicațiile care ar putea să apară din cauza rujeolei

Rujeola poate provoca anumite complicații de natură neurologice: encefalita post-infecţioasă şi panencefalita sclerozantă subacută. Analizele medicale de sânge vor confirma infecţia acută prin detecţia de anticorpi anti virus rujeolic de tip IgM.

Acești anticorpi apar odată cu erupţia cutanată şi persistă aproximativ 4-8 săptămâni, în funcție de pacient.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: