Redactia.ro
Home » Stil de viață » O comunitate unică în România. Satul în care un sfert dintre localnici sunt profesori universitari

O comunitate unică în România. Satul în care un sfert dintre localnici sunt profesori universitari

Satul din România în care locuiesc mulți profesori universitari.

Vă expunem povestea localității care a devenit refugiu pentru cadrele didactice superioare în căutarea liniștii și siguranței. În inima județului Sibiu, satul Petișul se distinge printr-un „record” greu de egalat în ceea ce privește procentul de profesori universitari în rândul populației sale. Acest mic colț de rai, aflat în mijlocul unui peisaj pitoresc și al unei istorii bogate, impresionează cu particularitatea neobișnuită de a avea un sfert dintre locuitori reprezentați de cadre didactice universitare.

Povestea satului începe în 1990

Povestea extraordinară a satului Petiș a început în anul 1990, când Dionisie Turcu, fost sportiv de performanță și șef al Catedrei de Sport din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, a luat decizia de a căuta liniștea și siguranța departe de agitația orașului și s-a mutat în acest colț de lume pitoresc.

Motivați de dorința de a scăpa de agitația urbană, alți profesori universitari au urmat exemplul său, transformând treptat satul Petiș într-un adevărat centru al învățământului superior. „În aprilie 1990, am luat decizia de a căuta o casă departe de oraș. În Sibiu locuiam la bloc, lângă sediul Miliției, loc în care s-a tras mult la Revoluție. În acea perioadă era un sentiment de nesiguranță și am considerat că este mai bine să ne mutăm într-un loc liniștit și sigur”, a mărturisit Dionisie Turcu conform observatornews.ro.

Astăzi, din cele 20 de case ale satului Petiș, nu mai puțin de cinci sunt ocupate de profesori universitari, reprezentând astfel un procent impresionant din populația localității. Unul dintre cele mai semnificative aspecte ale acestui sat este muzeul amenajat în una dintre case, găzduind colecții prețioase de veșminte tradiționale și obiecte din gospodăriile sătești, sub îngrijirea pensionarei active Eugenia Dan.

Petișul este satul profesorilor

În ciuda declinului populației în perioada 1990-1995, când comunitatea sașilor a emigrat în Germania, Petișul a găsit o nouă viață odată cu sosirea profesorilor universitari. Satul a devenit astfel un refugiu al liniștii și aerului curat, oferind locuitorilor o viață simplă și liniștită, departe de agitația urbană. Astăzi, această comunitate unică se bucură de fiecare zi în mijlocul naturii și istoriei, oferind locuitorilor și vizitatorilor săi o experiență cu totul specială.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: