Redactia.ro
Home » Știri » O furtună geomagnetică severă lovește Pământul în aceste zile. Care sunt explicațiile acestui fenomen

O furtună geomagnetică severă lovește Pământul în aceste zile. Care sunt explicațiile acestui fenomen

Furtuna geomagnetica Pamant efecte

În perioada recentă, Pământul este scena unei impresionante demonstrații de dinamism cosmic, manifestată prin influența unei furtuni geomagnetice puternice asupra atmosferei. Evenimentul, generat de erupții solare care au proiectat spre Terra un flux dens de plasmă, pavează drumul pentru vizibilitatea spectaculoasei Aurore Boreale.

O furtună geomagnetică severă lovește Pământul în aceste zile

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA (NOAA), prin intermediul Centrului de Prognoză a Vremii Spațiale (SWPC), a lansat un avertisment privind iminența unei furtuni geomagnetice, ca urmare a detectării unei erupții solare de magnitudine X 1.1 și a unei coroane solare cu viteze remarcabile, prin sateliți specializați în monitorizarea activității solare.

Fenomenele aurorale, mai cunoscute sub denumirea de Lumini Nordice sau Sudice, reprezintă rezultatul coliziunii dintre particulele solare încărcate și stratul atmosferic al Terrei. Aceste lumini fascinante vor putea fi admirate din regiuni sudice ale SUA, conform informațiilor publicate de Adevărul, oferind un spectacol vizual captivant.

Care sunt explicațiile acestui fenomen

Experții în astronomie clasifică furtunile geomagnetice pe o scară de la G1 la G5, anticipând că evenimentul actual va atinge pragul G3, observându-se chiar condiții extreme de tip G4 în ultimele 24 de ore, cu tendința de persistență a acestor manifestări.

Astfel de perturbații atmosferice au devenit mai obișnuite în ultima perioadă, pe fondul intensificării activității solare asociate cu maximul ciclului solar 25, un fenomen ce se preconizează a se menține până în 2030. Ciclurile solare, caracterizate printr-o periodicitate de aproximativ 11 ani, subliniază dinamica naturală și captivantă a relației dintre Soare și Pământ, iar această furtună geomagnetică este doar una dintre multele manifestări ale acestei interacțiuni extraordinare.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: