Redactia.ro
Home » Știri » O nouă lege intră în vigoare. Mașinile parcate ilegal pe trotuare vor putea fi ridicate

O nouă lege intră în vigoare. Mașinile parcate ilegal pe trotuare vor putea fi ridicate

Legea prin care autoritățile pot ridica mașinile parcate ilegal urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. Acest lucru are loc după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat-o.

 

Mașinile parcate, ridicate de pe trotuare

Astfel, șoferii care își vor lăsa mașinile parcate pe trotuare, în zonele pietonale sau pe spații verzi, se vor alege nu doar cu o amendă, ci aceștia vor fi nevoiți să plătească și taxa suplimentară de ridicare a mașinii.

Trotuarele sunt pline de mașini, în lipsa unor locuri de parcare suficiente. Mai mult, pietonii sunt nevoiți să se strecoare printre autoturisme pentru a ajunge la destinație. Alteori, pietonii preferă să ocolească trotuarele și să meargă direct pe carosabil. Pietonii din București s-au arătat deranjați de acest lucru. ,,Bineînțeles că mă deranjează.Ar trebui găsite soluții, nu știu exact. Să se ocupe mai mult, să ia în calcul spațiul, numărul de mașini. Probabil că orașul oricum nu are infrastructură, nu a fost proiectat pentru aglomerația care este astăzi.”

Potrivit Codului Rutier, în acest moment, este posibilă doar ridicarea mașinilor de pe drumurile publice, dar nu și de pe domeniul public. Astfel, o mașină parcată pe prima bandă de circulație putea fi ridicată de autorități, în timp ce autoturismele parcate pe trotuar nu.

În timp ce, noua lege prevede ca, în cazul nerespectării obligației de a nu ocupa domeniul public cu vehicule în afara spațiilor marcate expres de administratorul domeniului public, dacă un vehicul staționează pe domeniul public, în alte locuri decât drumul public, poliția locală poate dispune ăsura tehnico-administrativă de ridicare a vehiculului.

Ridicarea autoturismelor se efectuează pe durata a 24 de ore. Mai mult, ridicarea vehiculului nu se dispune sau întrerupe în cazul în care în vehicul este vizibilă prezența unor persoane.

Pe de altă parte, vehiculul ridicat se restituie după ce se face dovada achitării tarifului aferent operațiunii efectuate, în baza documentelor care atestă proprietatea sau deținea legală a acestuia. Programul de restituire a vehiculelor care se află în spațiile amenajate este asigurat prin serviciu continuu, pe durata a 24 de ore.

Legea 273/2020 va intra în vigoare de la începutul anului viitor. „De la începutul anului și până în prezent, la nivelul municipiului București au fost aplicate peste 15 000 de sancțiuni contravenționale pentru oprirea neregulamentară, respectiv peste 1900 de sancțiuni contravenționale pentru staționare neregulamentară”, a spus Claudiu Costea, de la Brigada Rutieră București.

Amenda minimă pentru parcările neregulamentare este de 290 de lei, iar cea maximă este de 725 de lei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: