Redactia.ro
Home » Știri » O nouă ofertă pentru cadrele didactice! Salariile cresc cu 1.000 lei brut, de mâine

O nouă ofertă pentru cadrele didactice! Salariile cresc cu 1.000 lei brut, de mâine

O nouă ofertă pentru cadrele didactice! Salariile cresc cu 1.000 lei brut, de mâine

O nouă ofertă pentru cadrele didactice! Salariile cresc cu 1.000 lei brut, de mâine. Iată detaliile!

O nouă ofertă pentru cadrele didactice

 Guvernul României propune o nouă ofertă în urma discuțiilor aprinse cu sindicaliștii din educație, ofertă care urmează să fie supusă aprobării cadrelor didactice. Sindicaliștii au exprimat satisfacție în urma ultimelor negocieri, afirmând că aceasta reprezintă o variantă îmbunătățită, iar până în seara aceasta vor avea o „imagine clară” cu privire la decizia pe care o vor lua profesorii.

Una dintre prevederile importante ale noii oferte este majorarea salariilor în mod egal pentru toți angajații din domeniul educației. Sindicaliștii au subliniat importanța acestei măsuri, având în vedere că există persoane cu salarii mici în sistemul de învățământ.

Reprezentanții sindicatelor din educație vor relua discuțiile cu Guvernul la ora 19:00, după consultări interne, conform unor surse politice. În cadrul negocierilor, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și ministrul Educației, Ligia Deca, s-au întâlnit cu liderii sindicatelor pentru a aborda revendicările acestora.

Urmare a întâlnirii, au fost prezentate mai multe măsuri propuse de Guvern:

  1. Guvernul României va adopta, prin Ordonanță de Urgență, creșterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1000 de lei brut lunar pentru personalul didactic. Această creștere reprezintă un avans din creșterea salarială planificată în viitoarea grilă de salarizare, care va fi aplicată începând cu data de 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din învățământ, creșterea salarială propusă este de 400 de lei brut lunar.
  2. În cadrul noii grile de salarizare, salariul profesorului debutant sau asistent universitar va fi raportat la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare în educație. Majorările salariale, conform noii grile, vor fi realizate etapizat, pe o perioadă de maximum trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40% din valoarea totală a majorărilor.

Aceste propuneri urmează să fie evaluate de cadrele didactice, iar decizia finală va fi luată în urma consultărilor interne și a discuțiilor cu Guvernul. Sindicatele și reprezentanții Guvernului au demonstrat disponibilitatea de a dialoga pentru a ajunge la un consens

Perioada de înscriere la Bacalaureat, prelungită

Ministerul Educației a decis să prelungească perioada în care se pot încheia mediile elevilor din clasele a XII-a, a XIII-a și de la seral. Astfel, situația școlară trebuie finalizată până în data de 9 iunie, față de termenul anterior, care era 2 iunie. Totodată, perioada de înscriere pentru examenul de Bacalaureat a fost prelungită până la aceeași dată, însă calendarul examenului rămâne neschimbat.

Potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Educației către inspectoratele școlare județene și municipiul București, prin nota 28.142/2023, perioada de înscriere a candidaților la sesiunea iunie-iulie a examenului național de Bacalaureat 2023 a fost extinsă până la data de 9 iunie 2023.

Examenul de bacalaureat este programat să înceapă în data de 12 iunie, cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. De asemenea, Evaluarea Națională pentru elevii claselor a VIII-a este programată să aibă loc în zilele de 19 și 21 iunie.

„A fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului educaţiei nr. 4.339/2023 pentru completarea ordinului de ministru nr. 3.505/2022 privind structura anului şcolar 2022 – 2023, cu modificările şi completările ulterioare. Astfel, pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, situaţia şcolară a elevilor se poate încheia până la data de 9 iunie 2023.

Precizăm că modificările la care facem referire nu afectează în niciun fel calendarul de desfăşurare a probelor de evaluare a competenţelor sau a probelor scrise din cadrul examenului de Bacalaureat 2023 sau calendarul de desfăşurare a probelor scrise ale Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a”, a anunţat, marţi seară, Ministerul Educaţiei.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: