Redactia.ro
Home » Știri » O nouă OUG adoptată de Guvern. Urșii agresivi pot fi împușcați sau capturați

O nouă OUG adoptată de Guvern. Urșii agresivi pot fi împușcați sau capturați

Urs

Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanța de urgență prin care un urs agresiv, care atacă oameni sau intră în gospodăriile lor, să poată fi împușcat sau capturat. 

O nouă OUG adoptată de Guvern. Urșii agresivi pot fi împușcați sau capturați

Tanczos Barna, ministrul Mediului, a precizat că împușcarea sau capturarea urșilor agresivi se va face de către o echipă de intervenție condusă de primar sau viceprimarul localității. Totodată, echipa de intervenție poate decide asupra măsurii luate: ”alungarea, tranchilizarea și relocarea, eutanasierea sau împușcarea ursului”, potrivit spuselor lui Tanczos Barna.

„Conform actului normativ, în cadrul fiecărei unitate administrativ teritorială se va constitui o echipă de intervenție imediată care este condusă de primar sau de viceprimar. Ei sunt persoanele care, conform legii, în baza expertizei profesionale, decid asupra modului de intervenție imediată care poate fi de trei tipuri: alungarea, tranchilizarea și relocarea, eutanasierea sau împușcarea ursului. Sunt ferm convins că nu noi din București trebuie să decidem care este ursul de care se teme o localitate întreagă, ci tocmai din aceste considerente am descentralizat procedura decizională: primarul sau viceprimarul, cunoscând circumstanțele locale, analizând expertiza profesională și gradul de risc, va decide prin ce mijloc să fie îndepărtat ursul. Totodată, actul normativ aprobat astăzi asigură o bază legală pentru ca primarii să își poată apăra comunitatea de pericol în condițiile legii, fără frică”, a scris ministrul Mediului, pe Facebook, după ce Guvernul a adoptat noua OUG.

ONG-urile se opun noii măsuri față de urși

ONG-urile nu sunt de acord noul act normativ și susțin că Guvernul prin acest demers dă undă verde la o vânătoare mascată. ONG-urile consideră că urșii ar trebui monitorizaţi o perioadă mai lungă de timp până când ajung să fie eutnasiaţi sau împuşcaţi.

Turiștii pot contribui la agresivitatea urșilor

Dincolo de faptul că urșii pot intra în gospodăriile oamenilor și pot deveni agresivi cu ei sau cu animalele lor, de multe ori agresivitatea acestor animale poate fi provocată de turiști. Mulți oameni se apropie de ei și îi fotografiază, filmează, îi ademenesc cu hrană, dar nu conștientizează că astfel își periclitează viața. Brusc, urșii i-ar putea ataca și, evident, astfel ar fi nevoie de aplicarea noii legi.  Reamintim că de anul trecut există o lege între 3.000 şi 5.000 de lei pentru persoanele care se mai apropie de urși și încearcă să se filmeze și să pozeze cu ei. Guvernul vrea să dubleze sau chiar să tripleze aceste sancțiuni.

De altfel, înainte de noua OUG, exista o lege care prevedea exterminarea unui urs sau orice alt carnivor agresiv în anumite condiții.

”Toate carnivorele mari sunt strict protejate în Romania, asta înseamnă și lupul și rasul.  In spiritul Directivei Habitate, eliminarea unui exemplar de urs nu poate fi făcută decât în baza a trei argumente: anume ca acel animal ( poate sa fie și lup) sa fi provocat daune sau sa reprezinte un risc pentru populație. Doi la mana, sa fie căutate alternative de către o Comisie a Ministerului Mediului înainte ca exemplarul respectiv sa fie eliminat. Spre exemplu relocarea sau mai sunt situații în care ursii sunt duși la sanctuarul din Zărnești. În al treilea rand, intervenția aceasta asupra speciei sa fie făcută astfel încât nu afecteze populația in arealul respectiv”, ne-a spus în exclusivitate  reprezentantul WWF România, Livia Cimpoeru.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: