Redactia.ro
Home » Știri » O nouă pensie pentru români! Beneficiarii au acces oricând la banii lor

O nouă pensie pentru români! Beneficiarii au acces oricând la banii lor

pensie

O nouă pensie pentru români! Beneficiarii au acces oricând la banii lor. Iată detaliile!

O nouă pensie pentru români!

Românii care au contracte de muncă încheiate în mai multe state din Uniunea Europeană vor putea opta acum pentru un produs personal de pensie care are condiții și costuri de reglementare ca în toate statele membre. Astfel, cei care lucrează în afara țării,pot beneficia acum de oportunitatea de a investii în pensia paneuropeană distribuită pe teritoriul statelor în care își exercită munca. Atunci când decid să se întoarcă în țară, aceștia pot solicita furnizorului de pensie deschiderea unui subcont sau transferul la o altă formă de acumulare de pensie paneuropeană. Totodată, banii se pot accesa oricând doresc:

„Proiectul de lege vizează punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2019/1238 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind un produs paneuropean de pensii personale (PEPP), a unor prevederi din Regulamentul (UE) 2020/852 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iunie 2020 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investițiile durabile și de modificare a Regulamentului (UE) 2019/2088, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor private. 
 
Regulamentul european prevede norme uniforme pentru înregistrarea, crearea, distribuția și supravegherea produselor de pensii personale (PEPP) care sunt distribuite în Uniunea Europeană, dedicate, în principal, cetățenilor care au contracte de muncă în mai multe state UE și care doresc un produs personal de pensie ușor de înțeles, cu aceleași condiții de funcționare în toate statele membre și cu costuri reglementate”, scrie Agerpres.

Pensia privată paneuropeană este facultativă, de tip pilon III.

Bani în plus la pensie din martie

Veşti bune pentru sute de mii de pensionari români! Oamenii vor primi bani în plus la pensie după ce a fost aprobată propunerea făcută de Secretariatul General al Guvernului!

Statul a reţinut vreme de un an de zile, în perioada 01.01.2022 – 27.12.2022, contribuţia la sănătate pentru pensiile mai mari de 4.000 de lei, iar acum la înapoiază.

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat că taloanele de pensie au fost deja tipărite, iar pensionarilor afectați li se vor restitui banii:

„Veşti bune pentru pensionari!

A fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență nr. 4/ 2023 care prevede că începând cu data de 01.03.2023, pensionarilor li se vor restitui sumele reținute din pensii, cu titlu de contribuție de asigurări sociale de sănătate!

Este vorba de cei cu pensiile mai mari de 4.000 lei, cărora li s-au reținut contribuție de asigurări sociale de sănătate în perioada 01.01.2022 – 27.12.2022.

Așa cum am spus de fiecare dată, ne ținem de cuvânt, astfel că, imediat după publicarea în Monitorul Oficial a actului normativ, am început tipărirea taloanelor de pensie, în acest moment acțiunea fiind finalizată.

Sumele care vor fi restituite sunt evidențiate distinct pe talonul de pensie și se vor plăti lunar în perioada martie 2023 – februarie 2024″, a transmis şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu.

Banii pensionarilor români vor fi restituiţi în tranșe lunare, începând din luna martie, pe parcursul unui an de zile, în perioada 1 martie 2023 – 28 februarie 2024:

„Sumele reținute din veniturile din pensii realizate de persoanele fizice, cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate de la data de 1 ianuarie 2022 până la data de 27 decembrie 2022 inclusiv, se restituie lunar în perioada 1 martie 2023-28 februarie 2024, după recalcularea venitului impozabil corespunzător lunilor pentru care se efectuează restituirea, în conformitate cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, și reținerea diferențelor de impozit pe venit datorate”, potrivit Ordonanței de Guvern nr. 4/ 2023.

În România, 200.000 de pensionari beneficiază de pensii de peste 4.000 de lei, 108.000 de persoane care au pensii între 4.000 și 5.000 de lei și 91.000 de persoane care câștigă peste 5.000 de lei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: