Redactia.ro
Home » Știri » O nouă povară pe capul românilor. Cresc ratele, după anunţul BCE. Dobânda cheie – un maxim istoric

O nouă povară pe capul românilor. Cresc ratele, după anunţul BCE. Dobânda cheie – un maxim istoric

După scumpirile provocate de noul Cod Fiscal 2023, iată că o nouă povară vine pe capil românilor. Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că majorează din nou dobânda cu 0,25%, deşi inflaţia a scăzut (5,3%) în zona euro, însă rămâne mult peste ţinta de 2%.

Astfel, dobânda de referință ajunge la 4%, un record în istoria monedei unice.

Rate mai mari la creditele în euro

Cum se traduce această majorare? Printr-o creştere a ratelor pentru românii cu credite în euro. S-a ajuns la maxim cu ratele dobânzilor sau măcar suntem aproape de asta. Doar oamenii care au dobândă fixă la creditele în euro rămân cu ratele neschimbate.

Pe baza evaluării sale actuale, Consiliul guvernatorilor consideră că ratele cheie ale dobânzilor BCE au atins niveluri care, menținute pe o durată suficient de lungă, vor avea o contribuție substanțială la revenirea în timp util a inflației la țintă.

Deciziile viitoare ale Consiliului guvernatorilor vor asigura că ratele cheie ale dobânzilor BCE vor fi stabilite la niveluri suficient de restrictive atât timp cât este necesar”, spune BCE.

Ar fi ultima creştere din acest an

Economiştii parcă au şi uitat şirul creşterilor de dobânzi. Este a zecea majorare consecutivă (după cele din iulie 2022, septembrie 2022, octombrie 2022, decembrie 2022, februarie 2023, martie 2023, mai 2023, iunie 2023 şi iulie 2023), în speranţa că dobânzile mai mari vor frâna inflaţia din zona euro.

Dacă Euribor creşte din nou, românii vor plăti cu câteva sute de lei în plus pentru rate. Dean Turner, economist la UBS Global Wealth Management, prezice că creșterea de astăzi va fi ultima din ciclul actual.

Inflaţia zonei euro a atins un maxim de 10,6% anul trecut, iar acum este practic la jumătate şi continuă să scadă, însă foarte lent.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: