Redactia.ro
Home » Știri » O nouă taxă pentru șoferii români! Ce se impune prin lege

O nouă taxă pentru șoferii români! Ce se impune prin lege

semn rutier

O nouă taxă pentru șoferii români! Iată ce se impune prin lege!

O nouă taxă pentru șoferii români

Șoferii români vor trebui să se pregătească pentru o nouă taxă care va afecta circulația în centrul orașelor mari. Potrivit unei legi adoptate, până în vara anului 2025, autoritățile au obligația de a introduce taxe suplimentare pentru șoferii care doresc să acceseze aceste zone.

Legea vizează în special orașele București și municipiile Bacău, Baia Mare, Brașov, Brăila, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Pitești, Ploiești și Timișoara. Acestea vor fi desemnate ca zone cu nivel scăzut de emisii de dioxid de carbon, iar șoferii care doresc să intre cu mașina în aceste centre urbane vor fi supuși plății unei taxe.

Detaliile exacte privind cuantumul și modalitatea de colectare a acestei taxe încă nu au fost stabilite și vor fi comunicate ulterior de către autorități. Este de așteptat ca aceasta să fie impusă în funcție de nivelul de poluare al vehiculelor și de gradul de accesibilitate al zonelor centrale.

Motivul introducerii acestei taxe suplimentare este reducerea poluării și îmbunătățirea calității aerului în zonele urbane aglomerate. Astfel, se dorește stimularea utilizării mijloacelor de transport public și a altor alternative mai ecologice, precum bicicletele sau mersul pe jos.

Ce se impune prin lege

Această măsură este în concordanță cu tendințele europene de reducere a poluării și de promovare a mobilității durabile. Multe orașe europene au introdus deja taxe similare pentru a limita traficul auto în centrul urban și a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor

„În vederea limitării emisiilor provenite din transportul rutier și a îmbunătățirii calității aerului și sănătății populației se stabilesc zone cu nivel scăzut de emisii, denumite în continuare ZNSE”, se arată în legea 155/2023. 

„În vederea limitării emisiilor provenite din transportul rutier și a îmbunătățirii calității aerului și sănătății populației se stabilesc zone cu nivel scăzut de emisii, denumite în continuare ZNSE”, se arată în legea 155/2023.

Potrivit legii nr. 155/2023 zonele, marcate cu indicatoare, vor fi de două tipuri:

  • „ZNSE pentru care se stabilesc tarife de acces, caz în care autoritatea administrației publice locale care instituie aceste zone trebuie să implementeze mecanisme care să asigure accesul în mod controlat în interiorul lor; 

  • ZNSE pentru care nu se stabilesc tarife de acces, ci doar reguli de acces, caz în care autoritatea administrației publice locale care instituie aceste zone nu trebuie să implementeze mecanisme care să asigure accesul în mod controlat în interiorul acestor zone (de exemplu, bariere de acces), dar trebuie să asigure controlul aleatoriu al accesului în aceste zone, prin intermediul poliției locale”.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: