Redactia.ro
Home » Știri » Alertă extremă de vreme rea în Capitală! O parte a țării sub caniculă, cealaltă sub furtuni puternice

Alertă extremă de vreme rea în Capitală! O parte a țării sub caniculă, cealaltă sub furtuni puternice

GALERIE FOTO (2) Meteorologii ANM au venit cu informații de ultimă oră

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis două avertizări Cod galben care împart țara în două: una pentru caniculă și alta pentru ploi și vijelii.

Avertizare Cod galben de ploi și vijelii

ANM a emis o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru cea mai mare parte a Moldovei și nordul Munteniei. Avertizarea este valabilă de sâmbătă, ora 12, până la ora 23. În acest interval, sunt așteptate averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, cu viteze de 55-65 km/h, și izolat, vijelii și grindină.

Meteorologii prevăd că astfel de fenomene vor aduce cantități de apă de 15-25 l/mp, cu acumulări izolate de peste 30-40 l/mp. Aceste fenomene vor fi prezente pe arii restrânse și în alte regiuni ale țării.

Alertă în Capitală. Sursa foto: ROALERT
Mesaj ROALERT

Avertizare Cod galben de caniculă

În paralel, ANM a emis o avertizare Cod galben de caniculă valabilă pentru sâmbătă, care afectează Banatul, Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei și sud-vestul Transilvaniei. Temperaturile vor atinge maxime între 30 de grade în centrul țării și 36 de grade în sud. În aceste zone, va fi caniculă și disconfort termic ridicat, cu indicele temperatură-umezeală (ITU) în jurul valorii de 80 de unități. Această avertizare este valabilă până la ora 21.

Pe lângă temperaturile ridicate, se așteaptă și un disconfort termic semnificativ. Temperaturile vor rămâne deosebit de ridicate și în zilele următoare, în special în regiunile sudice și sud-estice.

  • București: 39 grade
  • Turnu Măgurele: 38 grade
  • Calafat: 38 grade
  • Bechet: 37 grade
  • Giurgiu: 37 grade
  • Băile Herculane: 37 grade
  • Drobeta Turnu Severin: 37 grade

ANM a emis prognoza meteo pentru perioada 10 iunie – 8 iulie, anticipând o vreme călduroasă în cea mai mare parte a României.

Prognoza pentru săptămâna 10 – 17 iunie

Temperaturile vor fi mai ridicate decât media obișnuită pentru această perioadă în cea mai mare parte a țării, în special în regiunile sudice. Se așteaptă ploi mai frecvente în regiunile nordice, nord-vestice și nord-estice, în timp ce sudul și sud-estul țării vor avea precipitații reduse.

Prognoza pentru săptămâna 17 – 24 iunie

Și în acest interval, temperaturile vor fi peste media normală, cu o abatere pozitivă mai accentuată în regiunile sudice. Precipitațiile vor lipsi în cea mai mare parte a țării, fiind mai evidente în jumătatea sud-vestică a teritoriului.

Prognoza pentru săptămâna 24 iunie – 1 iulie

Ultima săptămână din iunie va fi caracterizată de temperaturi ridicate, în special în sudul țării. Cantitatea de ploi va fi în conformitate cu valorile normale pentru această perioadă.

Prognoza pentru săptămâna 1 – 8 iulie

Prima săptămână din luna iulie, cunoscută și ca luna lui Cuptor, va aduce temperaturi mai mari decât cele specifice pentru această perioadă în cea mai mare parte a țării, cu precădere în regiunile sudice. Cantitatea de ploi se va menține în limitele normale pentru această perioadă.

 

Ploaie puternică cu grindină cât bobul de mazăre în municipiul Bălți. Străzile au fost inundate, iar apa a pătruns și în unele blocuri .Astăzi, 8 iunie, o ploaie torențială însoțită de grindină cât bobul de mazăre a lovit municipiul Bălți. Imagine cu „prăpădul” care a cuprins orașul a fost publicată pe rețelele de socializare. Meteorologii avertizaseră deja că, predominant în a doua parte a zilei, vor cădea ploi de scurtă durată însoțite de descărcări electrice.

Grindină cât bobul de mazare în municipiul Bălți. Sursă foto: Social Media
Grindină cât bobul de mazare în municipiul Bălți. Sursă foto: Social Media
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: