Redactia.ro
Home » Știri » O pierdere imensă pentru România! Marea doamnă ne-a părăsit, lăsând în urmă amintiri de neuitat

O pierdere imensă pentru România! Marea doamnă ne-a părăsit, lăsând în urmă amintiri de neuitat

SURSA FOTO: newsmaker.md

Doliu profund în România, după decesul Raisei Vieru, o figură respectată și iubită, cunoscută mai ales ca soția regretatului poet Grigore Vieru. Anunțul trist a fost făcut sâmbătă, 26 octombrie, de către reprezentanții Catedralei Sfânta Teodora de la Sihla, locul unde urmează să se desfășoare ceremonia de priveghi.

Raisa Vieru a avut o carieră dedicată educației, fiind profesoară de limba română și latină

În vara anului 1960, Raisa și Grigore Vieru s-au căsătorit, legându-și destinele și împărtășind o viață plină de momente unice și o dragoste profundă pentru literatură și cultură. După pierderea tragică a lui Grigore Vieru în 2009, Raisa a păstrat vie amintirea acestuia prin două volume de poezii: „Un discipol al lui Orfeu” și „Omul duminicii,” în care a exprimat durerea, admirația și recunoștința sa față de partenerul său de viață.

Grigore Vieru, o figură de referință în literatura română, și-a pierdut viața în urma unui grav accident rutier pe 16 ianuarie 2009, în timp ce se întorcea din Cahul, unde participase la o ceremonie de omagiere a poetului Mihai Eminescu. Accidentul s-a produs în apropierea localității Dănceni din raionul Ialoveni. Grav rănit, Vieru a fost transportat de urgență la Spitalul de Urgență, iar pentru o scurtă perioadă, starea lui părea să se amelioreze. Cu toate acestea, în noaptea de 18 ianuarie, inima sa a cedat în urma unui atac de cord, marcând astfel un moment de doliu național și o pierdere imensă pentru cultura română.

Decesul Raisei Vieru aduce o nouă undă de tristețe pentru cei care i-au apreciat pe cei doi soți pentru contribuțiile lor literare și culturale

De-a lungul vieții, Raisa nu a fost doar soția unui poet celebru, ci și o figură discretă dar influentă în lumea literară, dedicându-și energia pentru a perpetua moștenirea artistică și culturală a soțului său. Volumele de poezii pe care le-a scris în memoria lui Grigore Vieru sunt o dovadă a devotamentului său față de amintirea acestuia și o sursă de inspirație pentru cei care continuă să îl iubească și să îl admire pe poet.

În aceeași perioadă, România a mai suferit o pierdere importantă în lumea televiziunii. Dodo Munteanu, o personalitate marcantă a industriei media și fratele regretatului regizor Titus Munteanu, a murit la vârsta de 72 de ani, după o luptă lungă și grea cu o boală nemiloasă. Vestea tristă a fost făcută publică de către Dan Negru, cunoscutul prezentator de televiziune care a avut o relație specială cu Dodo Munteanu, considerându-l un mentor și „tată” profesional.

Dodo Munteanu și Dan Negru s-au cunoscut în anii ’90, când Munteanu l-a îndrumat pe tânărul prezentator către lumea televiziunii

Negru a rememorat cu emoție momentele petrecute alături de mentorul său, subliniind rolul crucial pe care l-a avut Dodo Munteanu în formarea sa profesională.

„S-a stins Dodo…În viața mea profesională Dodo a fost “tata”. El m-a învățat să-mi aleg meseria asta și datorită lui n-am lucrat obligat nici măcar o zi în viața mea. În 1990 a fost primul meu șef la Radio Televiziunea Română și a avea un șef bun la începutul carierei e la fel de vital ca și a avea un tată bun în copilărie…

Cu Dodo Munteanu am descoperit apoi televiziunea. Fratele lui, Titus Munteanu e una din marile legende ale televiziunii din România. Azi Dodo s-a reîntâlnit cu Titus…Amândoi mi-au lăsat o povară : POVARA RECUNOȘTINȚEI!”, a scris prezentatorul TV pe contul său de Facebook.

Doliul în literatură și în televiziune reflectă golul lăsat de aceste personalități în sufletele celor care i-au cunoscut și i-au apreciat. Raisa Vieru și Dodo Munteanu au fost figuri care au inspirat și susținut valori culturale și educaționale profunde, contribuind la patrimoniul național. Această perioadă de doliu marchează pierderi dureroase pentru România, dar moștenirea lăsată de ei va rămâne vie în amintirea celor care le-au fost aproape, în cărțile și emisiunile prin care au atins sufletele publicului.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: