Alimentele pe care le consumăm au un impact major asupra stării noastre de sănătate. Medicii din Thailanda sunt în alertă după ce din ce în ce mai mulți locuitori consumă un aliment care le pune sănătatea în pericol și care pare să contribuie la declanșarea cancerului de ficat.
Felul de mâncare care te îmbolnăvește numaidecât. Medicii thailandezi au făcut o descoperire șocantă
Este vorba despre koi pla, un fel de mâncare foarte popular în Khon Kaen, dar care are efecte nefaste asupra stării de sănătate. Acest fel de mâncare cuprinde pește crud, tocat cât se poate de mărunt, condimentat cu tot felul de ierburi aromatice și suc de lămâie. Deși este consumat de către thailandezi și este considerat un deliciu, acest fel de mâncare ascunde un pericol grav întrucât conține viermi plați paraziți, sau flukes vii, care trăiesc în pești.
Acești paraziți sunt caracteristici peștilor de apă dulce din regiunea Mekong, ceea ce determină provincia Isaan să aibă una dintre cele mai mari rate de colangiocarcinom, cunoscut și sub denumirea de cancer al căilor biliare, din întreaga lume. Numeroase decese din cauza cancerului la ficat au fost asociate cu consumul de koi pla.
Ce descoperire au făcut medicii thailandezi
Dr. Narong Khuntikeo, un chirurg specializat în afecțiunile ficatului din Thailanda, încearcă să convingă oamenii să renunțe la această mâncare, după ce a pierdut ambii părinți din cauza cancerului la ficat cauzat de consumul de koi pla. El subliniază seriozitatea problemei, numind această boală ucigașul tăcut, cu șanse reduse de supraviețuire în lipsa unui tratament rapid. Conform medicului, o singură îmbucătură din acest fel de mâncare este atât de mortală, încât se crede că este motivul pentru care 20.000 de oameni își pierd viața în Thailanda anual.
Medicul, alături de o echipă de cercetători, a testat localnicii timp de aproximativ patru ani pentru a depista prezența parazitului. Rezultatele au fost unele îngrijorătoare și au indicat faptul că peste 80 la sută din locuitorii respectivei comunități au consumat pește contaminat. În prezent, sunt depuse eforturi pentru a educa publicul cu privire la riscurile asociate cu consumul de koi pla, inclusiv un program școlar care îi învață pe copii despre pericolele care se ascund în aceste preparate atât de îndrăgite de către thailandezi.