Redactia.ro
Home » Știri » Obiceiuri și tradiții în a doua zi de Paște. Se mai ciocnesc ouă și azi?

Obiceiuri și tradiții în a doua zi de Paște. Se mai ciocnesc ouă și azi?

Obiceiuri și tradiții în a doua zi de Paște. Se mai ciocnesc ouă și azi?

Puțini știu că și-n cea de-a doua zi de Paști există numeroase tradiții care încă sunt respectate la noi în țară. Unele au de-a face cu modul în care se ciocnesc ouăle în această a doua zi de Paști, iar altele cu stropitul cu apă. Haideți să vedem, așadar, care sunt tradițiile și obiceiurile în această zi.

Se mai ciocnesc ouă și azi?

Curios sau nu, în tradiția populară, în cea de-a doua zi de Paști, ouăle încă se mai ciocnesc. Însă, altfel decât în ziua precedentă. Dacă în prima zi de Paști se ciocnesc ouăle vârf în vârf, în cea de-a doua zi se vor ciocni capul cu dosul. Iar în cea de-a treia zi, ouăle se ciocnesc dos cu dos.

O altă regulă privind ciocnitul ouălor are de-a face cu cine ciocnește primul. Ei bine, asta face cel mai vârsnic bărbat de la masă. Persoana mai în vârstă ciocnește capul oului ținut de partener, spunând „Hristos a Înviat”, în timp ce aceasta din urmă răspunde „Adevărat a înviat”.

Ulterior, vor ciocni soții între ei, apoi copiii cu părinții, după care părinții cu celelalte rude ori invitați de la masă.

Obiceiuri și tradiții în a doua zi de Paști

De regulă, în cea de-a doua zi de Paști, finii merg în vizită la nași, cu colaci, pască, ouă roșii, iar copiii merg la părinți. Anul acesta, însă, din cauza pandemiei, toți au petrecut sărbătorile Pascale în interiorul reședinței lor, văzându-și rudele doar virtual.

O altă tradiție întâlnită în cea de-a doua zi de Paști este cea a stropitului cu apă. Astfel, feciorii stropeau cu apă fetele din sat, iar marțea fetele le întorceau „favoarea”. În unele zone ale României, tradiția se păstrează și astăzi.

O altă zicală a acestei zile e că cei care mor în această zi merg direct în rai, trecând de porțile iertării. Cei care mor în a doua zi de Paști nu mai trec prin Judecata de Apoi.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: