Redactia.ro
Home » Știri » Octavian Jurma, avertisment pentru români! Ce se întâmplă chiar înainte de Crăciun

Octavian Jurma, avertisment pentru români! Ce se întâmplă chiar înainte de Crăciun

Octavian Jurma, avertisment pentru români

Cercetătorul Octavian Jurma, vești proaste pentru români înainte de Crăciun! El spune că tulpina Omicron va deveni dominantă în România mai devreme decât ne-am aștepta. Epidemiologul avertizează asupra a ceea ce urmează să se întâmple în țara noastră începând cu săptămâna viitoare.

Omicron, dominantă în România în curând

Specialistul spune că noua tulpină SARS-COV2 a devenit dominantă în SUA într-un timp alarmant de scurt, ceea ce face ca acesta să se propage în toată lumea mai devreme decât ne-am aștepta. El spune că rata de trasmitere a acestei noi tulpini a crescut de șapte ori într-o săptămână, deci, de dublare la două zile. Pe baza acestui prospect, Octavian Jurma crede că tulpina Omicron va ajunge în România într-un timp foarte scurt.

„Stupefiant! Omicron a devenit dominată în SUA cu 73% din cazurile secvenţiate în doar trei săptămâni. Vorbim de o ţară cât un continent, nu de o ţară cât un stat de la ei.

Dintre acestea, în prima săptămână Omicron a avut o pondere de 0.7% şi de 12.6% în a doua săptămână (după reajustare). Adică o creştere de 7x pe săptămână, deci o rată de dublare de aproximativ două zile.
Şi în SUA avem val peste val. România intră mâine în a treia săptămână de la detectarea Omicron. A început cu 1.23%, săptămâna trecută a avut 6.32%, iar săptămâna aceasta mă aştept să fie în jur de 25% (cu o rată de dublare conservatoare de 3.5 zile).

E practic exclus ca Omicron să se comporte atât de diferit în România faţă de restul ţărilor din emisfera nordică, deci diferenţa poate fi atribuită interferenţei politice”, scris epidemiologul pe pagina sa de Facebook.

Ce se întâmplă săptămâna viitoare în România

Cercetătorul merge mai departe cu previziunea și spune că ar trebui să ne așteptăm ca începând cu săptămâna viitoare tulpina Omicron să devină dominantă și-n România. Mai ales că e o perioadă în care românii se întorc în țară din diferite părți ale lumii. Această interferenţă s-a văzut atât din scăderea cu 100% a numărului de secvenţieri în doar două săptămâni (când orice ţară normală ar fi revenit măcar la capacitatea maximă), cât şi din lipsa de interes în raportările SGTF (S-gene target failure, adică testele RT-PCR cu suspiciune mare de Omicron).

Dar să vedem dacă raportul VOC din săptămâna aceasta ne rezervă surprize sau confirmă că în România varianta Omicron merge cu frâna de mână trasă ca să nu tulbure relaxarea de sărbători.
Chiar şi în acest ritm pe jumătate faţă de restul lumii, Omicron va fi dominantă săptămâna viitoare, cum nu se poate mai prost pentru noi. Sunt 0 (zero) şanse ca Omicon să nu se răspândească fulgerător prin zecile de mii de evenimente cu potenţial de super-spreader care vor avea loc în perioada asta”, a adăugat acesta.

Etichete: