Redactia.ro
Home » Știri » Oligarhul rus Roman Abramovici şi doi negociatori de pace ucraineni ar fi fost otrăviți la Kiev

Oligarhul rus Roman Abramovici şi doi negociatori de pace ucraineni ar fi fost otrăviți la Kiev

Oligarhul rus Roman Abramovici şi negociatorii de pace ucraineni au suferit simptome de posibilă otrăvire după o întâlnire de la Kiev, scrie Wall Street Journal. Ulterior, informația potrivit căreia cei trei ar fi fost otrăviți a fost confirmată și de purtătorul de cuvânt al lui Roman Abramovici. Toți trei au fost la negocierile de pace informale de la Kiev la începutul lunii martie.

Roman Abramovici și alți doi negociatori de pace ucraineni ar fi fost otrăviți la Kiev

Oligarhul rus Roman Abramovici şi cei doi negociatori de pace ucraineni ar fi fost otrăviți după o întâlnire la Kiev, scrie Wall Street Journal. Potrivit cotidianului american, simptomele au constat într-o înroşire a ochilor, lăcrimare constantă şi dureroasă şi jupuire a pielii pe faţă şi pe mâini. Abramovici face naveta între Moscova, Liov şi alte locuri în care au loc negocierile ruso-ucrainene, de la începutul lui martie, scrie WSJ.
Şi grupul de investigații Bellingcat a confirmat informaţia şi spune că trei persoane, între care şi miliardarul rus Abramovici, au suferit simptome specifice intoxicării cu agenţi chimici. Potrivit grupului, cei trei ar fi consumat doar ciocolată şi apă în ultimele ore înainte de a resimţi simptome. Potrivit Bellingcat, doi experţi şi un doctor au precizat că simptomele resimţite de cei trei sunt specifice intoxicaţiei cu porfirină, organofosfat (care stau la baza insecticidelor şi erbicidelor) sau substanţe hidroaromatice.
Experţii au mai precizat că doza şi tipul toxinelor consumate involuntar de către miliardar şi ceilalţi doi nu a fost îndeajuns pentru a provoca decesul acestora, iar „atacul” ar fi fost cel mai probabil menit să sperie victimele.
Aceleași surse au mai precizat că starea lui Abramovici s-a îmbunătățit și că s-a întors la Kiev pentru a lua parte la o altă rundă de negocieri. O a patra rundă de negocieri între delegațiile oficiale ruse și ucrainene urmează să înceapă marți la Istanbul.

Abramovici și ceilalți negociatori ar fi consumat doar apă și ciocolată

Grupul Bellingcat a scris că poate confirma faptul că victimele au consumat doar apă și ciocolată cu câteva ore înainte de întâlnirea de la Kiev.
„Bellingcat poate confirma că trei membri ai delegației care a participat la negocierile de pace dintre Ucraina și Rusiaîn noaptea de 3 spre 4 martie 2022 au prezentat simptome compatibile cu otrăvirea cu arme chimice. Una dintre victime a fost antreprenorul rus Roman Abramovici”, a transmis, pe Twitter, grupul de investigații.

Purtătorul de cuvânt al lui Roman Abramovici a confirmat că acesta, plus doi membri ai echipei ucrainene de negociere cu Rusia, prezintă simptomele unei presupuse otrăviri

BBC a prezentat poziția purtătorului de cuvânt al lui Roman Abramovici, care a confirmat că omul de afaceri a suferit simptomele unei presupuse otrăviri la negocierile de pace care au avut loc la Kiev la începutul lunii martie.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care s-a întâlnit cu Abramovici, nu a fost afectat. Purtătorul de cuvânt al lui Zelenski a declarat că nu are informaţii despre vreo suspiciune de otrăvire, a mai scris WSJ.

Americanii neagă că negociatorii ar fi fost otrăviți

Reuters transmite că un oficial american, citat sub protecţia anonimatului, a declarat că, din informaţiile serviciilor secrete americane, oligarhul rus Abramovici şi celelalte două persoane nu au fost otrăvite, ci au fost supuse unui factor de mediu.

„Informaţiile sugerează că a fost un factor de mediu, nu otrăvire“, a spus oficialul, fără a da mai multe detalii.

Roman Abramovici și-a asumat în ultimele săptămâni rolul de mediator al dialogului dintre Kiev și Moscova

Roman Abramovici și-a asumat în ultimele săptămâni rolul de mediator al dialogului dintre Kiev și Moscova pentru găsirea unei soluții de încetare a războiului.

Cu o avere de aproximativ 12 miliarde de euro, Abramovici este considerat un bun prieten al lui Vladimir Putin, scrie presa internațională. Cei doi au participat la mai multe evenimente împreună şi sunt zvonuri conform cărora ar avea o relaţie foarte bună. Roman Arkadievici Abramovici este om de afaceri rus cu cetățenie israeliană. Este patronul echipei de fotbal din Anglia Chelsea FC și este al 11-lea cel mai bogat om din Rusia și al 113-lea din lume conform listei Forbes.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: