Redactia.ro
Home » Știri » Olivia de Havilland, actrița din „Pe Aripile Vântului”, a încetat din viață la 104 ani

Olivia de Havilland, actrița din „Pe Aripile Vântului”, a încetat din viață la 104 ani

GALERIE FOTO (2) Olivia de Havilland

Olivia de Havilland, câștigătoarea a două premii Oscar și ultima actriță din „Pe Aripile Vântului” (1939) care rămăsese în viață, a murit astăzi la reședința sa din Paris.

O carieră în epoca de aur

De Havilland era considerată ultima actriță de renume a epocii de aur de la Hollywood, perioada în care studiourile lansau filme cu Grace Kelly, Marlon Brando sau Marilyn Monroe.

Actrița a primit premiul Oscar pentru interpretarea din „Destinul doamnei Norris” (1946) și a mai câștigat o dată la categoria „cea mai bună actriță” patru ani mai târziu pentru „Moștenitoarea”. Însă rolul pentru care De Havilland a rămas întipărită în memoria Hollywood-ului este cel al lui Melanie, soția lui Ashley Wilkes (Leslie Howard) în „Pe Aripile Vântului”, filmul care a câștigat opt premii Oscar. De Havilland a mai rămas în viață multe decenii după decesele celorlalți actori principali, Vivien Leigh, Clarke Gable sau Leslie Howard.

La mijlocul anilor ‘40, când avea vârsta de 27 de ani, De Havilland a dat în judecată studiourile Warner Bros, nemulțumită de clauzele din contract care o obligau să continue să lucreze ani la rând. Victoria sa a schimbat pentru totdeauna modul în care se desfășoară relațiile contractuale între studiouri și actorii de la Hollywood.

„Am crezut în exemplul lui Bette Davis” a spus De Havilland în 1988. „Ei nu îi păsa dacă arăta bine sau rău, voia doar să joace personaje complexe, interesante, fascinante, o varietate de experiențe omenești”.

Copilăria Oliviei și conflictul cu sora ei

Având doi părinți britanici, De Havilland s-a născut pe 1 iulie 1916 în Tokyo. Mama ei, care studiase teatru în Londra, a numit-o Olivia după personajul lui Shakespeare din comedia „A douăsprezecea noapte”. Înainte să împlinească trei ani, s-a mutat alături de mama și sora sa în California.

Neînțelegerile dintre Olivia și sora ei, Joan Fontaine, au fost subiectul presei de scandal pentru decenii la rând. În 1941, cele două au fost nominalizate pentru același premiu Oscar. Joan relata în biografia ei că în momentul când a fost anunțată ca învingătoare, a rămas „total paralizată”: „Toată dușmănia pe care o simțeam una pentru alta când eram copii, trasul de păr, orele de lupte sălbatice, acea dată când Olivia mi-a fracturat clavicula, toate reveneau în imagine caleidoscopică.”

În 1979, De Havilland a declarat: „Sora mea este cu un an, trei luni și trei săptămâni mai mică decât mine. Când una reușește să facă totul înaintea celeilalte, trebuie să fie foarte greu pentru cea de-a doua”. În 1978, sora ei spunea: „M-am căsătorit prima, am primit Oscarul înaintea Oliviei și dacă mor prima, sigur o să fie șocată că am bătut-o și la asta”.

După moartea lui Joan în 2013, De Havilland a spus că reușise să se împace cu sora ei.

Viața privată a actriței

De Havilland a intrat în legătură cu Howard Hughes, James Stewart și John Huston, cu care ar fi avut relații de-a lungul anilor. În 1946, s-a căsătorit cu scriitorul Marcus Aurelius Goodrich și au avut un fiu, Benjamin, înainte de a divorța în 1952.

Un an mai târziu, Olivia l-a cunoscut pe Pierre Galante, scriitor și director al revistei Paris Match. Au avut împreună o fată, Gisele, și au divorțat în 1979.

Fascinantă până la final

La începutul lunii, Olivia de Havilland atrăgea atenția pe social media cu imagini în care mergea pe bicicletă la 104 ani. Mia Farrow scria că De Havilland este în formă și voioasă, în timp ce îi ura „La mulți ani” pe Twitter. Alături atașase imaginea cu Olivia, frumos îmbrăcată, manevrând o bicicletă cu trei roți.

Olivia de Havilland a jucat în 49 de filme de-a lungul carierei sale la Hollywood, care s-a desfășurat între anii 1935 și 1990. În 2017, la 101 ani, a fost înnobilată de Regina Elisabeta, devenind cea mai vârstnică femeie care primește titlul de Dame.

olivia de havilland

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: