Redactia.ro
Home » Știri » Opt milioane de români, afectaţi de o nouă schimbare a sistemului de pensii. Sunt vizaţi şi moştenitorii

Opt milioane de români, afectaţi de o nouă schimbare a sistemului de pensii. Sunt vizaţi şi moştenitorii

Una din cele mai importante schimbări din sistemul de pensii private Pilon II a intrat în vigoare printr-o ordonanţă de urgenţă din 15 decembrie 2022 şi prevede că, în cazul decesului unui participant la Pilonul II, moştenitorul acestuia va putea să opteze dacă să primească direct activul net al decedatului, adică suma acumulată în contul de pensie, sau în propriul cont P2, în maxim 10 de zile de la solicitare.

Aproape 8 milioane de români contribuie la Pilonul II. În caz de deces înainte de vârsta pensionării, banii pot fi moşteniţi.

Cum pot primi moştenitorii banii?

Anterior, dacă moştenitorii erau participanţi la P2, primeau sumele în contul lor din P2, fără posibilitatea de a opta pentru intrarea în posesie a banilor. Doar dacă nu erau participanţi la P2 (pe criterii de vârstă sau pentru că nu au fost angajaţi niciodată) intrau în posesia banilor.

Acum, odată cu schimbările din lege, beneficiarii pot primi toţi banii cuveniţi în 10 zile de la data solicitării. Pot opta, însă, şi pentru plăţi eşalonate pe o perioadă de cel mult 5 ani sau pentru mutarea banilor în propriul cont de Pilon doi.

Pentru moştenitorii care nu sunt participanţi la fondul de pensii nu s-a schimbat nimic. Ei primesc banii imediat, aşa cum era şi până acum.

Ce se întâmplă dacă nu sunt urmaşi?

Dacă un cont de pensie privată nu are urmaşi, activele sunt încasate de fondurile de pensii administrate privat. De când există sistemul, 80.000 de participanți sau moștenitori au retras circa 1 miliard de lei din Pilonul II.

„Plata către participanţi sau beneficiari se face la cererea acestora. Sumele sunt disponibile fie ca plată unică (toţi banii deodată), fie ca plăţi eşalonate (rate lunare egale) pe o perioadă de cel mult 5 ani.

Tratamentul fiscal al sumelor primite din Pilonul II este identic cu cel pentru veniturile din pensii din sistemul public (Pilonul I)“, menţionează Asociaţia Pensiilor Administrate Privat (APAPR).

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: