Redactia.ro
Home » Știri » Ora de iarnă 2021! Când trebuie să vă potriviți ceasurile! Ultimul an în care se va practica acest obicei?

Ora de iarnă 2021! Când trebuie să vă potriviți ceasurile! Ultimul an în care se va practica acest obicei?

GALERIE FOTO (2)

În anii trecuți a fost luată în calcul propunerea Comisiei europene de a renunța la ora de iarnă. Până la acest moment nu s-a decis nicio schimbare, drept urmare și în acest an România va avea parte de ora de iarnă. Așa cum este tradiția, în luna octombrie, se va trece la ora de iarnă, iar noaptea va fi mai lungă.

Ce presupune ora de iarnă

În curând românii vor trece la ora de iarnă! În acest an, trecerea la ora de iarnă se face între 30 și 31 octombrie, când ceasurile se vor da cu o oră înapoi, ora 04:00 devenind ora 03:00. Ora de iarnă din acest an va funcționa diferit față de cea din anul precedent, când ora 04:00 devenea ora 03:00, în noaptea de 24 spre 25 octombrie 2020.

Ce spun specialiștii în medicină despre „ora de iarnă”

Specialiștii au făcut studii în privința algoritmilor umani în baza schimbării orei de iarnă. Aceștia au concluzionat că există efecte negative ale schimbărilor sezoniere de oră. Printre probleme se evidențiază insomnia, starea de oboseală, durerea de cap, dar și anxietatea.

Activitatea fizică ar trebui să fie nelipsită pentru că ajută foarte mult, cu alte cuvinte, contactul cu natura. La vârtsnici adaptarea este mai dificilă pentru că la ei contează foarte mult şi numărul de ore de somn şi mesele fixe şi mai ales medicaţia. Practic se dă medicaţia peste cap.”, susține psihologul Mihaela Săhlean.

De asemenea ar exista riscuri mari în privința bolilor cardio-vasculare. În anumite cazuri poate reşte riscul de infarct cu 5-10 la sută, timp de trei zile după schimbarea orei. De altfel, se majorează riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei.

Riscurile mai mari există la persoanele cu boli cronice. Acestea sunt și la depresivi, dar şi la persoanele în vârstă care sunt şi singure. Toate aceste categorii suportă mai greu trecerea la ora de iarnă pentru că preferă să rămână în situaţii cunoscute. Aici îndeplinirea sarcinilor zilnice devine un automatism. Această schimbare de oră vine aproape simultan cu frigul, lumina difuză sau culorile terne. Întâmpinaţi de toţi aceşti stimuli indivizii devin trişti, lipsiţi de vitalitate sau irascibili. În plus, se confruntă cu insomnie, cefalee sau vertij, dar şi cu modificarea apetitului. Nu în ultimul rând, persoanele respective dau dovadă de o capacitate mai mică de concentrare.”, spune Keren Rosner.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: