Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Orașul din Europa unde chiria costă 4 lei. De ce nu s-au scumpit prețurile în ultimii 500 de ani FOTO

Orașul din Europa unde chiria costă 4 lei. De ce nu s-au scumpit prețurile în ultimii 500 de ani FOTO

GALERIE FOTO (4)

Într-o perioadă în care prețurile chiriilor par să crească vertiginos în toate marile orașe din întreaga lume, iar locuințele din centrul orașelor sunt rare, o mică comunitate din sudul Germaniei nu trebuie să își facă griji cu privire la creșterea chiriei. Timp de aproape 500 de ani, chiria locuitorilor din cartierul Fuggerei din Augsburg a rămas aceeași, dar de ce oare? Iată răspunsul!

Orașul din Europa unde chiria costă 4 lei

Nu departe de centrul orașului, o comunitate închisă de case mici, placate cu muștar, care stau la rând, găzduiește 142 de rezidenți. Este un loc liniștit, cu curți idilice și ziduri împodobite cu viță de vie crescută peste măsură, construit pe un acord vechi de 500 de ani: Locuitorii cartierului Fuggerei nu plătesc mai mult de 0,88 euro pe an drept chirie – adică aproximativ 1 dolar american. Da, ați citit bine. Iată cum este posibil!

De ce nu s-au scumpit prețurile în ultimii 500 de ani în cartierul Fuggerei

Probabil vă întrebați cum și de ce se întâmplă acest lucru, facem un scurt ocol până la începutul secolului al XVI-lea și la viața familiei locale Fugger. Când s-au stabilit în Augsburg, în 1367, familia Fugger trăia din comerțul cu produse țesute, dar familia cu spirit de afaceri a stabilit rapid relații importante și a ajuns să fie una dintre cele mai bogate familii din oraș.

De-a lungul anilor, au achiziționat proprietăți și bunuri imobiliare vaste în Augsburg și au fondat mai multe inițiative sociale. Jakob Fugger și-a făcut un renume ca fiind cel mai bogat bancher din oraș, ceea ce i-a adus porecla Jakob Fugger cel Bogat. Dar, în conformitate cu valorile familiei sale, Jakob Fugger s-a simțit responsabil din punct de vedere social și a dorit să dea înapoi comunității sub forma unor locuințe la prețuri accesibile pentru familiile mai sărace.

Ideea Fuggerei a luat naștere, iar în 1521 a donat terenul pentru a înființa un complex de locuințe sociale – primul din lume – pentru familiile și persoanele singure aflate în nevoie, dar se aplicau mai multe condiții: rezidenții trebuiau să fie catolici, cetățeni înregistrați din Augsburg și să aibă o bună reputație.

Solicitanții selectați s-au angajat să se roage pentru sănătatea și prosperitatea familiei Fugger de trei ori pe zi și au acceptat stingerea la ora 22.00. Pe atunci, chiria anuală convenită pentru unul dintre apartamente era de un florin renan. Jakob Fugger a înființat un fond de caritate pentru a finanța complexul de locuințe sociale, iar acesta acoperă și astăzi o parte din costuri.

Atât Războiul de Treizeci de Ani, cât și cel de-al Doilea Război Mondial au adus distrugeri devastatoare proiectului, însă Fuggerei nu numai că a fost reconstruit de fiecare dată, dar a fost și extins, respectând întotdeauna condițiile de închiriere convenite inițial.

Condițiile nu s-au schimbat nici până în prezent. Stingerea este un pic mai relaxată, iar rezidenții care se întorc târziu la apartamentul lor tind să dea bacșiș paznicului dacă o fac, dar în afară de asta, acordul este susținut. Făcând complet abstracție de inflație, valoarea unui florin renan echivalează astăzi cu 0,88 euro, iar aceasta este valoarea chiriei pe care cetățenii din cartierul Fugger o percep și în prezent.

Turiștii pot vizita complexul pentru o taxă de intrare de 4,00 euro, iar un mic muzeu permite să se vadă cum arătau apartamentele de 60 de metri pătrați din interior.

 

 

 

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: