Redactia.ro
Home » Știri » Oțet falsificat, pe rafturile marilor magazine din România. Ce s-a descoperit în plin sezon al murăturilor

Oțet falsificat, pe rafturile marilor magazine din România. Ce s-a descoperit în plin sezon al murăturilor

Descoperire făcută pe rafturile marilor magazine din toată România! Peste 11.000 de litri de oţet falsificat au fost retraşi de la vânzare din magazine ale marilor lanţuri de retaileri precum Penny, Carrefour, Kaufland, Auchan şi Cora din Bucureşti şi Ilfov.

Oțet falsificat, pe rafturile marilor magazine din România, în plin sezon al murăturilor

Inspectorii ANPC au aplicat amenzi pentru comercializarea de către marile lanţuri de magazine retail a unor loturi de oţet neconforme, informează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului.

Unele dintre eşantioanele prelevate din oţetul existent la vânzare pe piaţa din România, despre care se declara pe etichetă că provine din vin, mere sau vişine, era, de fapt, un produs obţinut dintr-o materie primă diferită de cea declarată în denumirea produsului.

Reprezentanţii ANPC au explicat că probele analizate conţineau fie acid acetic diluat cu apă şi adăugat colorant, fie acid acetic adăugat pentru corecţie, legislaţia interzicând acest lucru.

Iată ce au transmis oficialii ANPC, în urma controalelor efectuate în marile magazine.

”Echipe ale Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Bucureşti-Ilfov, au realizat o serie controale în magazine ale marilor lanţuri de retaileri Penny, Carrefour, Kaufland, Auchan şi Cora, care au avut ca temă verificarea corelatiei dintre denumire si compozitie a oţetului existent pe piaţă. În acest sens, controalele s-au desfăşurat cu prelevări de eşantioane de oţet aflate la comercializare, care au fost analizate în laboratoare”, anunţă Autoritatea, potrivit News.ro.

Amenzi pentru oțetul falsificat descoperit în magazine

În urma descoperirii, a fost oprită de la comercializare cantitatea de 11.500 litri de oţet şi au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare totală de 20.000 de lei.

”S-a dispus încetarea imediată a acestor practici înşelătoare faţă de consumatori. S-a dispus măsura de oprire temporară de la comercializare pentru celelalte loturi de produse de acelaşi tip, aflate la comercializare, existând suspiciunea de neconformitate, până la punerea la dispoziţie de către operatorii economici a unor buletine de analiză, care să ateste conformitatea acestora”, a mai precizat ANPC.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a transmis rezultatele analizelor de oțet falsificat către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, cu scopul de a realiza o notificare în sistemul de alertă alimentară a Uniunii Europene pentru aceste produse și în vederea continuării acțiunilor de verificare pe tema acestui produs, au mai precizat inspectorii ANPC.

Etichete: