Redactia.ro

Otrava din carnea tocată pe care o cumperi de la supermarket. De ce NU ar trebui să mai găteşti cu aşa ceva!

Rețetă de cannelloni cu carne tocată

Foarte multe gospodine gătesc mâncare cu carne tocată cumpărată de la supermarket. Desigur, este mult mai confortbail s-o cumpărăm direct de la raft, decât s-o producem chiar noi, acasă.

Dar ne expunem sănătatea unor riscuri.

Atenţie la compoziţia cărnii!

Paştele 2023 este din ce în ce mai aproape, iar măcelăriile și comercianții de carne au rafturile pline. Carnea tocată este la mare căutare în această perioadă, dar există câteva detalii de care trebuie să ții cont când cumperi carnea și când o gătești.

Primul lucru la care trebuie să fii atent este compoziția cărnii. Ingredientele înscrise pe etichetă ne indică valoarea nutrițională a cărnii, iar printre acestea se regăsesc frecvent: șorici, zgârciuri, tendoane, organe sau bucăți de slănină.

Nu trebuie să trecem cu vedere nici aditivii alimentari, care se adaugă în mod intenționat și frecvent pentru îmbunătățirea aspectului culorii și a mirosului preparatelor, dar și pentru prelungirea termenului de valabilitate.

Carnea tocată de calitate are culoarea roz

Specialiștii spun că o carne tocată proaspătă trebuie să aibă culoarea roz, să nu fie lipicioasă la atinge și nu trebuie să aibă miros neplăcut. Carnea veche are un miros înțepător, o culoare închisă și se lipește imediat de mâini atunci când o manevrăm.

Carnea de manzat are o consistenţă fină, cea de porc are mai multa grasime, iar carnea de cal are un miros puternic si este mai tare.

Afectează imunitatea

Specialiştii în nutriţie susţin că persoanele care consumă multă carne tocată îşi reduc drastic imunitatea organismului şi sunt susceptibile la infecţii cu bacterii periculoase, precum Salmonella sau E.coli, care se manifestă prin simptome neplăcute precum diaree, febră, greaţă, vomă, crampe abdominale.

Tocăturile, în special cele bazate pe carne de porc, prin produşii de ardere a grăsimilor, au un efect devastator asupra fiziologiei globulelor albe din sânge.

Carnea tocată provoacă boli infecţioase

Consumul de carne tocată timp de 10 zile, chiar şi în cantităţi mici, scade imunitatea organismului cu circa 21% la femei şi cu 11% la bărbaţi şi sporeşte riscul apariţiei bolilor infecţioase.

De asemenea, carnea tocată este un aliment care provoacă indigestie, în special în cazul persoanelor cu afecţiuni biliare, pancreatice, hepatice sau gastrice. Recomandarea medicilor este să o consumăm fără să o prăjim în ulei sau amestecată cu ceapă.

De la carnea cruda puteti contracta bacterii periculoase precum salmonella sau E.coli. Posibilitatile de contaminare sunt mai mari in cazul carnii tocate, pentru ca- ori de cate ori mai intervine un ingredient- cresc si riscurile de contaminare.

Cantitatea este importantă, tocmai de aceea, pentru a preveni aceste probleme de sănătate, oamenii trebuie să mănânce maximum 120 grame de carne tocată pe zi, chiar dacă este produsă în cele mai igienice locuri.

Specialiștii apreciază că și conținutul de colesterol din CSM (carne separată mecanic) variază în funcție de caracterul presiunii din timpul procesului de obținere, considerând acest indicator drept unul foarte important în stabilirea calității CSM.

Conținutul de calciu al CSM este superior celui din produsele altor categorii (produse non-CSM). Limita conținutului de calciu la CSM la joasă presiune este de 100 mg /100 g produs, adică 1/1000 sau 1000 ppm; un conținut mai mare de calciu indică utilizarea unui proces de obținere a CSM la înaltă presiune. Această diferență a determinat unele țări europene să considere că CSM produsă la joasă presiune ar trebui încadrată la preparate din carne, sortiment superior CSM.

Câtă carne tocată pui la sarmale?

Este recomandat să pui la sarmale medii aproximativ 30 grame de umplutură, (carne + ceapă+ orez), iar dacă vrei să prepari sarmale mai mici este suficient să pui 15-20 de grame.

Dacă vrei să prepari sarmale trebuie să decizi ce dimensiune vor avea, iar mai apoi să pregătești ingredientele. Pentru aproximativ 100 de sarmale medii este suficient să folosești 1 kilogram jumate de carne tocată.

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: