Redactia.ro
Home » Știri » OUG privind alegerile anticipate, respinsă în Senat. Cei mai afectați vor fi românii din Diaspora

OUG privind alegerile anticipate, respinsă în Senat. Cei mai afectați vor fi românii din Diaspora

alegerile anticipate

Ordonanța de urgență care reglementează alegerile anticipate a fost respinsă, miercuri, în plenul Senatului. Au fost cu 86 de voturi „pentru” (PSD, UDMR, ALDE, PMP) și 34 de voturi „împotrivă” (PNL, USR).

Senatul este primă Cameră sesizată în acest caz, urmând ca actul normativ să fie trimis la Camera Deputaților, care este for decizional. Pe lângă stabilirea cadrului legal pentru organizarea alegerilor anticipate, actul normativ prevede că românii pot vota la orice secție din țară și din străinătate, indiferent de domiciliu, și dublarea numărului de parlamentari din Diaspora. De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 50 de zile înaintea votării față de 90 de zile în prezent, deci se pot organiza anticipate cu 40 de zile mai repede decât in prezent.

„Îmi pare rău să văd ce am văzut astăzi în sala de plen, e practic o nouă execuție a românilor din diaspora, eu speram că veți înceta să-i urâți. Gândiți-vă că peste 5 milioane de români riscă să piardă legătura cu țara din această cauză. Îmi pare tare rău să constat că mulți colegi de-ai noștri, cu care am avut discuții vizavi de necesitatea unei reprezentări corecte a românilor în Parlamentul României nu au reacționat deloc la această chestiune.

Aș fi crezut că celor care au propus respingerea le-ar fi păsat de comunitatea de români dacă ar fi făcut amendamente ca numărul parlamentarilor de diaspora să fie dublat, așa cum e corect. (…) Este pentru prima oară când văd atâta ură împotriva diasporei. Nici măcar Ceaușescu nu i-a urât așa de mult, care-i asculta și care-i urmărea în toată Europa. Nu e admisil așa ceva, sunt frații noștri, n-avem dreptul să-i urâm. Gândiți-vă la ei cum vă gândiți la familiile voastre.”, a spus senatorul PNL de Diaspora Viorel Badea, potrivit romaniatv.net.

PSD, Pro România și ALDE îi cer Avocatului Poporului să sesizeze CCR

Liderii PSD, Pro România și ALDE i-au trimis marți o scrisoare Avocatului Poporului în care îi cer să sesizeze Curtea Constituțională în legătură cu Ordonanța de Urgență privind organizarea alegerilor anticipate. Scrisoarea este semnată de Marcel Ciolacu, Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta, transmite Digi 24.

Ce prevede OUG privind alegerile anticipate

  • Numărul parlamentarilor din diaspora se dublează de la 6 la 12 deputați și senatori.
  • Trei zile de vot pentru Diaspora. Votarea în țară se desfășoară într-o singură zi, care poate fi numai duminică. În străinătate, votarea se desfășoară și pe parcursul zilelor de vineri și sâmbată imediat anterioare datei votării.
  • Românii vor putea vota în orice secție de vot, pe liste suplimentare, în țară sau în străinătate, cu o singură excepție „în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială sau sectorul municipiului București unde își are domiciliul sau reședința”. În acest caz „poate vota numai la secția de votare la care este arondat conform domiciliului sau reședinței”.
  • Se înjumătățește numărul semnăturilor necesare pentru susținerea unui partid sau a unei alianțe electorale, precum și pentru susținerea candidaților independenți.
  • De asemenea, sunt reduse termenele pentru toate procedurile electorale prealabile alegerilor.
Loading...