Redactia.ro
Home » Homepage » Orban a bătut palma cu Ciolacu. Când vor avea loc alegerile anticipate

Orban a bătut palma cu Ciolacu. Când vor avea loc alegerile anticipate

orban

Premierul Ludovic Orban ar fi ajuns la o înţelegere cu liderul PSD Marcel Ciolacu, potrivit unor surse politice, citate de Adevărul. Se pare că social-democraţii se vor mobiliza pentru a trece moţiunea de cenzură, iar alegerile anticipate vor avea loc în data de 21 iunie, în acelaşi timp cu alegerile locale.

Alegerile anticipate reprezintă prioritatea PNL, în contextul în care sondajele arată că liberalii ar putea obţine o majoritate parlamentară aproape singuri, cu sprjinul UDMR sau al minorităţilor naţionale, deci fără Alianţa USR-PLUS. PNL ar obţine 47% în cazul în care ar avea loc anticipate, arată o cercetare realizată de IMAS, la comanda Europa FM. La mare distanţă se află PSD, care cu greu ar obţine 20%.

Ce şanse are PSD să dea jos Guvernul Orban

Plenul Parlamentului se reuneşte, luni, de la oras 14:00, pentru prezentarea moţiunii de cenzură depusă de PSD, în urma angajării răspunderii Guvernului pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin, transmite Mediafax. Data dezbaterii şi votării moţiunii de cenzură vor fi stabilite într-o şedinţă ulterioare a Birourilor permanente ale camerelor. Potrivit unor surse de la Guvern, moţiunea ar putea fi votată fie joi, 6 februarie, fie săptămâna viitoare.

Parlamentarii PSD și UDMR acuză Guvernul că a modificat legislația electorală cu mai puțin de un an înainte de alegeri, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția. Totodată, social democrații susțin că premierul Orban vrea privatizarea sistemului de sănătate.

Când depune PSD moțiunea de cenzură. Iohannis a anunțat deja premierul

Pentru a trece moţiunea este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari iar matematic, PSD mai are nevoie doar de câteva voturi. PSD și UDMR împreună, au 228 de parlamentari, dar se bazează și pe sprijinul a patru deputați din tabăra lui Teodor Meleşcanu.

La polul opus, PNL, USR, PMP, ALDE și Pro România au anunțat că nu vor vota schimbarea premierului Ludovic Orban. Însă toate aceste partide nu au decât 209 voturi. Diferența o vor face parlamentarii minorităților naționale și independenții. Data dezbaterii şi votului în cazul moţiunii de cenzură va fi stabilită într-o şedinţă a Birourilor permanente.

Ce se întâmplă dacă moţiunea va fi votată

Odată cu demiterea Guvernului, s-ar deschide calea spre alegeri anticipate, pe care atât liberalii, cât și președintele Klaus Iohannis și le doresc. Dacă moțiunea nu va trece, PSD a anunțat că va ataca legea la Curtea Constituțională.

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege, iar în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului se poate depune o moţiune de cenzură.

Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură depusă a fost adoptată. Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: