Redactia.ro
Home » Homepage » Orban începe negocierile pentru alegerile anticipate. Premierul a anunțat când vor fi organizate

Orban începe negocierile pentru alegerile anticipate. Premierul a anunțat când vor fi organizate

orban

Premierul liberal Ludovic Orban a anunțat luni, la finalul ședinței BEX, că în perioada următoare va purta discuții cu liderii partidelor parlamentare în vederea declanșării alegerilor anticipate.

PNL a decis constituirea unei comisii conduse de Ludovic Orban care să poarte negocieri pentru declanșarea alegerilor anticipate. Pentru a ajunge la anticipate, actualul guvern trebuie demis, iar Parlamentul ar trebui să respingă două propuneri succesive de premier. Ludovic Orban admite că procedura este una dificilă, iar calendarul implică trecerea a cel puțin 120 de zile pentru a se ajunge la anticipate.

Întrebat dacă este dispus să își dea demisia pentru a se ajunge la anticipate, Orban a evitat un răspuns direct.

„În cazul în care vom considera că putem ajunge la anticipate, vom apela la cea mai eficientă procedură. Procedura de organizare a anticiptelor e o procedură laborioasă care presupune niște termene. Primul termen e de minimum 60 de zile, timp în care Parlamentul să respingă două propuneri de guvern. După derularea acestei proceduri, președintele poate dizolva Parlamentul după consultarea președinților celor 2 camere. După această perioadă trebuie convocate alegeri. Sunt niște termene care practic obligă să treacă o perioada de minim 45 de zile, poate chiar 60 de zile, pentru că sunt niște proceduri care trebuie derulate până se depun listele. Deci trebuie să treacă minim 120 de zile”, a declarat premierul.

Guvernul Orban face bilanțul la două luni de la preluarea mandatului

Ludovic Orban a precizat că dacă va reuși să strângă o majoritate în favoarea anticipatelor, acestea ar putea fi organizate în aceași zi cu alegerile locale.

„Trebuie să ai un număr semnificativ de parlamentari care să fie aproape de 50% care să îți confere garanția că nu vor vota învestirea a două guverne succesive. Ne putem trezi că vor vota învestirea celui de al doilea guvern.

În mod normal alegerile locale pot fi organizate între 24 mai și 14 iunie. În mod evident, în cazul în care s-ar organzia în 14 iunie, s-ar putea derula calendarul pentru anticipate până atunci. Ar fi posibil să fie organizate odată cu alegerile locale”, a mai declarat Ludovic Orban.

Declarații la finalul reuniunii Biroului Executiv al Partidului Național Liberal

Publicată de Partidul Naţional Liberal pe Luni, 6 ianuarie 2020

Ca să se ajungă la anticipate, este nevoie ca Guvernul fie să demisioneze, fie să fie demis prin moțiune de cenzură, după care Parlamentul să respingă două propuneri de premier, scrie g4media.ro.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: