Redactia.ro
Home » Știri » Pâinea albă este delicioasă, dar ne pune în pericol sănătatea. Cu ce o putem înlocui

Pâinea albă este delicioasă, dar ne pune în pericol sănătatea. Cu ce o putem înlocui

paine alba

În ciuda faptului că este absolut delicioasă, mai ales atunci când este caldă și proaspăt scoasă din cuptor, pâinea albă nu este cel mai sănătos dintre alimente, iar medicii trag un semnal de alarmă. Conform medicilor nutriționiști, consumul pâinii albe nu ar trebui să devină un obicei alimentar dacă ținem la silueta și sănătatea noastră.

Pâinea albă afectează ficatul și pancresul

Un raport publicat în British Medical Journal, bazat pe datele cercetării PURE (Prospective Urban Rural Epidemiology), arată că persoanele care consumă regulat pâine albă și produse de patiserie făcute cu făină albă de grâu prezintă un risc crescut de probleme cardiace.

Conform acestui studiu, consumul zilnic de cel puțin 350 de grame de cereale rafinate, cum ar fi pâinea albă, este asociat cu o creștere de 29% a riscului de evenimente cardiovasculare adverse, cum ar fi infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau insuficiența cardiacă, precum și decesul. În comparație, persoanele care consumă mai puțin de 50 de grame de cereale rafinate pe zi prezintă un risc mai mic de astfel de afecțiuni.

Consumul frecvent și regulat de pâine albă la fiecare masă, pe parcursul zilei, crește riscul de dezvoltare a diabetului zaharat. Acest lucru se datorează conținutului de amidon din făina de grâu albă și carbohidraților, inclusiv zahărul utilizat în rețetele de pâine albă, care contribuie la aportul crescut de carbohidrați zilnic.

Pe lângă dulciurile pe care, în general, le consumăm zilnic, pâinea albă poate afecta ficatul, pancreasul și producția de insulină. De fapt, se consideră că pâinea albă este un aliment „gol” în sensul că are conținut redus de vitamine și săruri minerale, dar este bogată în amidon, care este transformat în zahăr de către organism, afectând modul în care funcționează pancresul.

Cu ce putem înlocui pâinea

Specialiștii în nutriție recomandă în general să reducem consumul de pâine albă și să optăm, în schimb, pentru alternative mai sănătoase și care au un aport nutritiv mai mare.

Pâine din făină integrală – poți alege variante de pâine fabricate din făină integrală, disponibile în magazine sau poți pregăti pâine integrală acasă.

Pâine cu semințe – încearcă variante de pâine care conțin semințe, cum ar fi susan, in sau dovleac. Acestea adaugă un plus de nutrienți și fibre.

Lipii simple făcute în casă din făină integrală – poți prepara lipii acasă folosind făină integrală sau combinații de făină integrală și alte tipuri de făină sănătoase.

Pâine de secară – este o opțiune sănătoasă și bogată în nutrienți. Poate fi găsită în comerț sau poate fi pregătită în casă.

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: