Redactia.ro
Home » Stiri » Paracetamolul şi Metforminul ar putea dispărea din farmacii. Avertisment alarmant al producătorilor de medicamente

Paracetamolul şi Metforminul ar putea dispărea din farmacii. Avertisment alarmant al producătorilor de medicamente

Efecte paracetamol

Paracetamolul și Metforminul, două dintre cele mai utilizate medicamente din România, ar putea deveni inaccesibile pacienților, conform unui avertisment serios transmis de producătorii de medicamente generice. Problemele legislative și administrative persistente pun presiune asupra industriei farmaceutice, iar acest lucru ar putea avea efecte grave asupra sănătății publice.

Paracetamolul şi Metforminul ar putea dispărea din farmacii

„Birocraţia nu poate justifica pierderi de vieţi sau de resurse financiare. Solicităm autorităţilor competente, Ministerul Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului, să ia măsuri pentru a modifica legislaţia, astfel încât pacienţii să aibă acces mai rapid la medicamentele generice şi biosimilare. În acest fel, resursele financiare existente vor putea fi utilizate mai eficient pentru a trata un număr cât mai mare de pacienţi. Într-un moment în care sănătatea publică este o prioritate şi în care bugetul pentru compensarea medicamentelor nu este suficient, optimizarea bugetelor prin facilitarea accesului pacienţilor la medicamente cu preţuri mai mici este o măsură necesară şi urgentă”, a declarat Simona Cocoş, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România – APMGR, potrivit RTV. 

Directiva UE și efectele asupra producătorilor locali

Un alt factor care agravează situația este Directiva UE privind tratarea apelor urbane reziduale, descrisă de APMGR drept „cea mai nouă lovitură” dată producătorilor de medicamente generice și, implicit, pacienților.

„Cel mai probabil, ea va avea un impact devastator asupra unor fabrici de medicamente generice 100% româneşti şi/sau asupra unor linii de producţie şi va afecta grav securitatea aprovizionării cu medicamente generice, ameninţând disponibilitatea unor medicamente critice. De pildă, ar putea duce la dispariţia Paracetamolului şi a Metforminului – cel mai frecvent medicament prescris oral pentru pacienţii cu diabet zaharat de tip 2. Ce se întâmplă, de fapt, este că această directivă impune taxe noi pentru producătorii de medicamente, care nu pot să gestioneze costurile prin majorarea preţurilor, deoarece acestea sunt strict reglementate de Ministerul Sănătăţii”, se explică în comunicat.

În cazul Paracetamolului, acest lucru s-ar traduce printr-o creștere de preț de 45%, pe care pacienții ar trebui să o suporte integral. Pentru Metformin, un medicament cu preț reglementat, majorarea prețului cu 48% nu ar fi sustenabilă, ceea ce ar putea conduce la retragerea acestuia de pe piață.

Dispariția medicamentelor generice

APMGR subliniază că, de la începutul anului 2023, taxa clawback pentru medicamentele generice este de 15%, o valoare considerată „dificil de suportat” pentru produsele cu prețuri mici. Această povară financiară contribuie la dispariția treptată a unor medicamente esențiale de pe piață.

„În România, preţurile la medicamente sunt stabilite folosind un sistem de referinţă, care ia în calcul cel mai mic preţ dintr-un coş de 12 state membre UE. Acest sistem pune în impas multe medicamente cu preţuri mici”, transmite APMGR, conform sursei citate. 

În perioada 2013-2020, peste 2.000 de medicamente generice au dispărut din farmacii din cauza acestor presiuni financiare. Medicamentele generice, care tratează „peste 70%” dintre pacienți și intră pe piață cu prețuri mai mici decât medicamentele inovative cu 40% în primul an și până la 70% în al patrulea an, sunt vitale pentru accesibilitatea tratamentelor.

„În ariile terapeutice unde au intrat medicamentele generice numărul pacienţilor trataţi a crescut de până la 3 ori (studiu IQVIA). În perioada 2016 – 2023, prin intrarea pe piaţă a medicamentelor generice s-a realizat peste 1 miliard euro optimizare bugetară, prin urmare, CNAS poate trata mai mulţi pacienţi. În perioada 2023 – 2028 se estimează peste 500 milioane euro optimizare bugetară ca urmare a intrării medicamentelor generice în urma pierderii brevetelor medicamentelor inovative”, se mai explică în comunicatul APMGR.

Producătorii avertizează că, fără măsuri urgente pentru adaptarea legislației și sprijinirea sustenabilității medicamentelor generice, sănătatea publică din România ar putea suferi consecințe majore.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: