Redactia.ro
Home » Știri » Parada Militară și manifestările de 1 Decembrie 2023 în București: Program, participanți și restricții de trafic pentru Ziua Națională a României

Parada Militară și manifestările de 1 Decembrie 2023 în București: Program, participanți și restricții de trafic pentru Ziua Națională a României

Parada Militară și manifestările de 1 Decembrie 2023 în București: Program, participanți și restricții de trafic pentru Ziua Națională a României

Ziua de 1 Decembrie este, fără îndoială, una dintre cele mai importante sărbători naționale pentru România. Adoptată drept zi națională și sărbătoare publică în 1990, această dată marchează un moment deosebit din istoria țării: Marea Unire din 1918, care a unit Transilvania, Basarabia și Bucovina cu Regatul României. În prezent, Parada Militară de 1 Decembrie este unul dintre cele mai așteptate evenimente ale anului, atrăgând mii de spectatori de toate vârstele.

VEZI LIVE 11:00: Începutul paradei militare

UPDATE, ora 10.45: Programul oficial al paradei din București, prezentat de Ministerul Apărării:

11.00-11.02 – sosirea Președintelui

11.02-11.05 – Imnul de Stat

11.05-11.07 – depunerea coroanei

11.07-11.10 – constituire detașamente de defilare; survol zona Arc Triumf

11.10-11.23 – defilare detașamente terestre

11.23-11.26 – survol elicoptere

11.26-11.53 – defilare detașamente tehnică pe roți

11.53-11.55 – survol Aeroclubul României

11.55-12.00 – defilare Bg 30 Gardă

12.00 – plecarea Președintelui

Programul zilei de 1 Decembrie 2023

La București, la Parada Militară Națională, care începe la ora 11:00, vor participa peste 2.400 de militari și specialiști. Evenimentul se va desfășura în prezența unor personalități marcante, printre care președintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului, Nicolae Ciucă. Parade similare vor avea loc și în alte mari orașe din țară, cum ar fi Alba Iulia, unde vor defila peste 1.000 de militari și specialiști din diferite instituții.

Evenimentul principal din București va începe cu o defilare militară specială la ora 11:00 în Piața Arcului de Triumf. Trupele Armatei Române, alături de militari străini din cadrul detașamentelor NATO desfășurate în România, vor face parte din această paradă grandioasă. Totodată, ceremonii militare vor avea loc și în garnizoanele în care sunt dislocate unități militare, inclusiv cele desfășurate în misiune în afara țării.

Pe parcursul zilei, vor avea loc diverse evenimente, cum ar fi ceremonii militare și religioase cu depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul Ostașului Necunoscut în Parcul Carol I între orele 07:00-11:00. Expoziția tehnică militară va avea loc în Piața Arcul de Triumf începând cu ora 12:00. De asemenea, în intervalul 19:00-22:00, se va desfășura solemnitatea retragerii cu torțe pe un traseu ce include Calea Victoriei și Bd. Regina Elisabeta. Iată întregul program!

– între orele 07.00-11.00, ceremonie militară și religioasă cu depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul Ostașului Necunoscut (Parcul Carol I)

– începând cu ora 11.00, Parada Militară Națională în Piața Arcul de Triumf

– începând cu ora 12.00, expoziția tehnică militară în Piața Arcul de Triumf

– între orele 19.00-22.00, solemnitatea retragerii cu torțe pe următorul traseu: Palatul Cercului Militar Național – Calea Victoriei – Bd. Regina Elisabeta – Bd. Mihail Kogălniceanu – Spl. Independenței – Bd. Eroilor Sanitari – Str. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu – Șos. Cotroceni – Bd. Iuliu Maniu – Bd. General Paul Teodorescu – Bd. Timișoara – sediul Brigăzii 30 Gardă.

Participanții la parada de 1 Decembrie

Parada de 1 Decembrie 2023 se anunță a fi una spectaculoasă, marcând 105 ani de la Marea Unire. Armata s-a pregătit cu cele mai moderne elemente de tehnică militară, inclusiv 40 de aeronave, iar participanții se vor putea bucura de prezența a trei elicoptere BlackHawk și a unui avion de luptă fără pilot Bayraktar. De asemenea, este remarcabil faptul că la defilare vor participa și militari ai comandamentului NATO de la Sibiu.

Printre echipamentele prezentate, se vor regăsi tancuri Bizon și blindatele Piranha, iar General-maior Ciprian Marin a subliniat prezența radarului de supraveghere terestră și a aeronavei fără pilot Bayraktar în expoziția statică.

Restricții de Trafic

Cu un eveniment atât de important, inevitabil apar și restricții de trafic. Începând cu 27 noiembrie 2023, se vor impune diverse restricții, cum ar fi închiderea alveolei în dreptul stației S.T.B. din Piața Arcul de Triumf și restricționarea parcării voluntare în diferite zone din jurul acestei piețe.

În ziua evenimentului, 1 Decembrie 2023, vor exista restricții de trafic pe Șos. Kiseleff, Bd. Mareșal Constantin Prezan, Str. Alexandru Constantinescu, și altele. De asemenea, accesul pietonal va fi restricționat în anumite zone în intervalul 05:00-13:00.

În ziua de 01.12.2023, în intervalul orar 05:00-13:00, vor fi impuse următoarele restricții privind accesul pietonal:

  • Pe Șos. Kiseleff, între Str. Primo Nebiolo și Piața Arcul de Triumf, accesul pietonal este interzis, cu excepția invitaților.
  • Pe Str. Alexandru Constantinescu, între Bd. Mărăști și Piața Arcul de Triumf, accesul pietonal este interzis.
  • Pe Bd. Mareșal Constantin Prezan, între Piața Charles de Gaulle și Piața Arcul de Triumf, pe trotuarul din partea dreaptă în sensul de mers spre Piața Arcul de Triumf, accesul pietonal este interzis, cu excepția reprezentanților mass-media.
  • În parcul Regele Mihai I, între Aleea Michael Jackson (porțiunea cuprinsă între Piața Arcul de Triumf și zona aleii de acces spre Muzeul Satului) – Aleea Grădina Japoneză – Aleea Aventura Parc și Bd. Constantin Prezan, accesul pietonal este restricționat.
  • Restrângerea accesului pietonal pe Șos. Kiseleff, între Piața Arcul de Triumf și Str. Uruguay.
  • Pe Bd. Mareșal Alexandru Averescu, între Bd. Mărăști și Piața Arcul de Triumf, accesul pietonal este interzis.
  • Pe Bd. Mareșal Constantin Prezan, (pe trotuarul din partea stânga pornind de la Piața Charles de Gaulle) de la Str. Mr. Gheorghe Șonțu până la Piața Arcul de Triumf, accesul pietonal este interzis.

În ziua de 01.12.2023, în intervalul orar 19:00-22:00, se va desfășura solemnitatea retragerii cu torțe pe prima bandă de circulație pe următorul traseu: Palatul Cercului Militar Național – Calea Victoriei – Bd. Regina Elisabeta – Bd. Mihail Kogălniceanu – Spl. Independenței – Bd. Eroilor Sanitari – Str. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu – Șos. Cotroceni – Bd. Iuliu Maniu – Bd. General Paul Teodorescu – Bd. Timișoara – sediul Brigăzii 30 Gardă.

Pentru buna desfășurare a activității, se vor aplica următoarele restricții de trafic:

  • Între orele 18:00-19:30, pe Str. Constantin Mille.
  • În intervalul orar 18:40-19:45, pentru 10 minute, se va restricționa traficul rutier pe Calea Victoriei, benzile I și II, în fața Palatului Cercului Militar Național (între Str. Constantin Mille și Bd. Regina Elisabeta).

Rute ocolitoare

Ca rute ocolitoare se recomandă traseul Șos. Bucureşti-Ploieşti – Piaţa Presei Libere – Piaţa Montreal – Bd. Mărăşti – str. Turda – Bd. I Mihalache – Piața Victoriei sau Piaţa Victoriei – Bd. Aviatorilor – Bd. Nicolae Caramfil – Bd. Aerogării – Șos. Bucureşti – Ploieşti.

Semnificația zilei de 1 Decembrie

Ziua Marii Uniri are o semnificație deosebită pentru România, marcând un moment crucial în istoria sa. În 1918, la 1 decembrie, s-a realizat unirea Transilvaniei, Basarabiei și Bucovinei cu Regatul României. Această zi a fost recunoscută oficial ca sărbătoare națională la 18 august 1949 și a fost sărbătorită la 23 august. Ulterior, în 1990, ziua a fost mutată la 1 decembrie, devenind un simbol al unității și independenței naționale.

Astfel, Parada Militară de 1 Decembrie reprezintă nu doar un spectacol grandios, ci și un omagiu adus istoriei și valorilor naționale. Fiecare participare și fiecare privire îndreptată spre trecerea militarilor și a tehnicilor de luptă înseamnă o reconfirmare a identității și a unității naționale, subliniind importanța istoriei în conturarea prezentului și a viitorului României.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: