Redactia.ro
Home » Știri » Părintele Calistrat, despre cazul preotului Visarion Alexa: „Şi eu am trecut prin chestia asta. Am avut suficiente enoriașe din-astea”

Părintele Calistrat, despre cazul preotului Visarion Alexa: „Şi eu am trecut prin chestia asta. Am avut suficiente enoriașe din-astea”

Părintele Calistrat, despre cazul preotului Visarion Alexa: „Şi eu am trecut prin chestia asta. Am avut suficiente enoriașe din-astea”

Părintele Calistrat a vorbit și el despre cazul preotului Visarion Alexa, care a zdruncinat Biserica Ortodoxă Română, și a mărturisit că a trecut prin experiențe asemănătoare. Concret, unele enoriașe s-ar fi ținut scai de el. Iată declarațiile și care e opinia personală a duhovnicului în această situație.

Părintele Calistrat, despre cazul preotului Visarion Alexa: „Şi eu am trecut prin chestia asta. Am avut suficiente enoriașe din-astea”

Părintele Calistrat este oarecum imparțial în scandalul momentului din Biserica Ortodoxă Română, cazul preotului Visarion Alexa, cel care a recunoscut acuzațiile de agresiune sexuală ale unei enoriașe, fapte care s-ar fi petrecut chiar la o spovedanie.

Iată ce crede părintele Calistrat despre situația lui Visarion Alexa.

„Şi eu am trecut prin chestia asta. Am avut suficiente enoriase din-astea. Nu obraznice, oleacă de indrăzneală și au aruncat tot felul de aluzii sau tot felul de chestiuni. Acum, eu cred următorul lucru, părerea mea personală: nu știu în ce măsură a greșit părintele, mai ales că e om însurat cu soție, cu copii. Nu cred că era neapărat pentru dânsul, cheia principală, ca să facă el avansuri persoanei respective, treaba lor ce or fi vorbit. Auzisem ceva că erau prieteni de doi ani și vorbeau permanent la telefon. Aflați că am avut și eu persoane, nu le spun obsedate, era ceva patologic, acum le am însemnate în telefon după apucături: doamna cu chef de vorbă, doamna cu vrăji în cap, doamna cu chef de ceartă, doamna îndrăzneață, doamna tupeistă, și când sună scriu: sunt la spovedit sau la slujbă, vă rog lăsați mesaj”, a declarat părintele Calistarat.

Părintele Calistrat spune că a ajuns la sute de mesaje și sute de apeluri, primite zilnic de la o singură persoană.

„Nu știu la ce record a ajuns parintele Visarion, dar eu am ajuns la 200 de mesaje primite într-o zi de la aceeași persoană și 800 de apeluri. Îmi spunea același lucru: dacă mă calci pe bec mă duc la Mitropolie și spun că îți bați joc de mine”, a mai precizat părintele Calistrat.

„Aici greșeala principală o are părintele pentru că nu a fost prudent: să ai undeva un loc vizibil, uitați este cameră, se vede, nu încercați să faceți prostii sau gesturi obscene. De ce-mi miroase mie că ar fi ceva cusut ușor cu ață alba. Pare interesant următorul fenomen: cum de tu, supărată, atinsă, deranjată, abuzata, agresata de ce ți s-a întâmplat ție treaba asta în aprilie și tu ai venit tocmai în septembrie? Dacă ți s-a întâmplat azi, azi te-ai dus! Ca să nu se perpetue problema. Aș putea spune că doamna a fost bine pregătită exact în ce trebuia să facă sau dirijată de cineva. Și biserica are dușmanii ei”, a conchis părintele.

Preotul Visarion Alexa, care și-a recunoscut acuzațiile de agresiune sexuală, a fost sancționat

Comisia de disciplină din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor a decis mai multe sancţiuni pentru preotul Visarion Alexa. Acesta a recunoscut faptele de care este acuzat, dar a refuzat să dea detalii, sfătuit astfel de avocata care îl apără, a transmis joi seară purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.

Comisia a decis că el nu mai are voie să săvârşească niciun serviciu religios şi i-a fost retrasă calitatea de preot paroh.

„Comisia de disciplină din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor i-a solicitat în aceste zile preotului Visarion Alexa o declaraţie personală pe marginea faptelor de care a fost acuzat recent. Acesta a recunoscut fapta incriminată de probatoriul consemnat şi în stenogramele devenite publice, refuzând să ofere însă detalii amănunţite şi invocând faptul că avocata sa l-a sfătuit să fie reţinut în declaraţii”, a transmis, joi, Patriarhia Română, într-un comunicat de presă.

Stenogramele cu discuția dintre preotul Visarion Alexa și femeia care îl acuză de agresiune sexuală pot fi citite în acest material Redacția.ro.

Etichete: