Redactia.ro
Home » Știri » Parlamentul European a votat! Ce este „certificatul UE pentru covid-19”

Parlamentul European a votat! Ce este „certificatul UE pentru covid-19”

Eurodeputații s-au pus de acord și au votat în Parlamentul European noul „certificat UE COVID-19”. Documentul ar urma să fie valabil atât în format electronic, cât și pe hârtie. Însă iată ce va însemna acest certificate și ce informații va conține.

Parlamentul European și-a adoptat joi poziția de negociere cu privire la propunerea de certificat pentru a reafirma dreptul la liberă circulație în Europa în timpul pandemiei. Cu toate acestea, rezoluția parlamentarilor este diferită de viziunea Comisiei Europene pe același subiect.

Eurodeputații au fost de acord că noul „certificat UE COVID-19”, în locul „adeverinței electronice verzi”, conform propunerii Comisiei, ar trebui să fie valabil timp de 12 luni și nu mai mult.

Se vor duce negocieri între instituțiile UE pentru a se ajunge la un acord înaintea începerii sezonului turistic de vară.

Parlamentul European a votat! Ce este „certificatul UE pentru covid-19”

Propunerea legislativă din Parlamentul European a fost aprobată cu 540 de voturi pentru, 119 împotrivă și 31 abțineri, în timp ce propunerea privind resortisanții țărilor terțe a fost adoptată cu 540 de voturi pentru, 80 împotrivă și 70 abțineri. Votul a avut loc miercuri, rezultatele fiind anunțate joi dimineața.

Documentul, care poate fi în format digital sau pe suport de hârtie, va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului sau, în funcție de caz, că a obținut recent un rezultat negativ al testului sau că a trecut printr-o infecție anterioară cu virusul. Cu toate acestea, certificatele UE COVID-19 nu vor servi drept document de călătorie și nici nu vor deveni o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație, transmite un comunicat al Parlamentului European.

De asemnea, titularii unui certificat UE COVID-19 nu ar trebui să facă obiectul unor restricții de călătorie suplimentare, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, potrivit Parlamentului.

Eurodeputații au subliniat de asemenea că, pentru a evita discriminarea împotriva persoanelor care nu au fost vaccinate și din motive economice, țările UE ar trebui „să asigure teste universale, accesibile, în timp util și gratuite”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: