Redactia.ro
Home » Știri » Patriarhia Română, anunț despre Slujbele de Paști. Decizia luată chiar la Guvern

Patriarhia Română, anunț despre Slujbele de Paști. Decizia luată chiar la Guvern

Patriarhia Română vine cu anunțul așteptat de toți creștinii! Slujbele de Paşti se vor desfăşura normal, cu respectarea riguroasă a tuturor măsurilor sanitare, a transmis chiar purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu. Decizia vine după întâlnirea reprezentanţilor Cultelor organizată de Secretariatul de Stat pentru Culte la Guvern.

Chiar dacă pandemia n-a trecut, în acest an, credincioșii vor lua parte la Slujbele de Paști, care se vor desfășura în mod normal, dar în condiții speciale. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a făcut anunțul așteptat cu sufletul la gură de toți credincioșii.

„Deschiderea tuturor oficialităţilor pentru buna, ordonata şi în acelaşi timp fireasca desfăşurare a Slujbei de Înviere, ca şi a celorlalte sărbători proprii altor culte religioase în următoarea perioadă indică faptul că acestea se vor putea desfăşura normal, cu respectarea riguroasă a tuturor măsurilor sanitare ce vor rămâne obligatorii (purtarea măştii, distanţarea sanitară, deplasarea pe jos sau cu mijloc de transport propriu la lăcaşul de cult de care aparţinem etc)”, a transmis Vasile Bănescu, potrivit unui comunicat de presă.

Anunț despre Slujbele de Paști. Decizia luată chiar la Guvern

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei susține că tema condiţiilor în care se vor desfăşura anul acesta sărbătorile pascale a fost una „bazată pe un dialog deschis, onest, animat de cele mai bune intenţii comune în identificarea soluţiilor optime pentru respectarea libertăţii religioase şi, simultan, a respectării măsurilor sanitare în vigoare”.

„Toate cultele religioase au făcut propuneri adecvate situaţiei epidemiologice încă delicate prin care trecem, dar şi respectării depline a libertăţii religioase prin posibilitatea participării fizice a credincioşilor la momentele importante ale sărbătorilor, respectiv la Slujba de Înviere. Elementele concrete referitoare la organizarea şi desfăşurarea Slujbei de Înviere din acest an vor fi comunicate atât de Patriarhia Română, cât şi de autorităţile de stat după ce vor fi stabilite de comun acord la nivel de detaliu”, se mai arată în comunicat.

Premierul Florin Cîțu a avut miercuri o discuție cu reprezentanții cultelor religioase din România și cu cei ai Secretariatului de Stat pentru Culte, la Guvern. În urma discuțiilor s-ar fi stabilit și ca în noaptea de Înviere să fie permisă circulația persoanelor în afara locuinței până la ora 2.

La discuțiile legate de slujbele de Paști, pe care Guvernul le-a avut cu reprezentanții cultelor religioase, au mai luat parte și vicepremierul Kelemen Hunor, șeful DSU Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță, consilierul prezidențial Sergiu Nistor – Departamentul Cultură, Culte și Minorități Naționale din cadrul Administrației Prezidențiale, Secretarul General al Guvernului, Horațiu Gorun, și Secretarul general adjunct al Guvernului, Mircea Abrudean.