Redactia.ro
Home » Știri » Patronul care a primit cea mai mare pedeapsă in cazul Colectiv este de negăsit. Mama acestuia habar nu are unde e

Patronul care a primit cea mai mare pedeapsă in cazul Colectiv este de negăsit. Mama acestuia habar nu are unde e

Anăstăsescu George Alin este numele patronului clubului Colectiv. Bărbatul a primit cea mai mare pedeapsă din dosarul Colectiv. A fost condamnat definitiv la 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare.

Curtea de Apel a dat joi sentințele definitive privind dosarul colectiv. Imediat după pronunțarea sentințelor, polițiștii au început să-l caute pe patronul Colectiv. Au pornit de la domiciliul acestuia, însă nu a fost de găsit. Acasă la Anăstăsescu se afla numai mama lui, care a declarat că nu știe nimic despre fiul său sau locul în care s-ar putea afla.

Anăstăsescu George Alin are la dispoziție câteva ore pentru a se preda, iar polițiștii au demarat deja căutările.

În cazul în care nu se va preda autorităților, va fi emis mandatul de urmărire internațională.

Cristian Popescu-Piedone, fost primar al Sectorului 4 și actual primar al Sectorului 5, a fost condamnat definitiv, joi. Curtea de Apel București  i-a dat 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv. Inițial, acesta primise 8 ani și șase luni de închisoare.

Majoritatea pedepselor au fost reduse de către Curtea de Apel București, față de cele primite la instanța de fond.

Sentinţe finale în Dosarul Colectiv:

 • Cristian Popescu Piedone – 4 ani cu executare
 • Alin George Anastasescu (patron club) – 11 ani și 8 luni cu executare
 • Costin Mincu (patron club) – 8 ani cu executare
 • Paul Gancea (patron club) – 6 ani și 4 luni cu executare
 • Viorel Zaharia (pirotehnist) – 6 ani și 10 luni cu executare
 • Marian Moise (pirotehnist) – 6 ani și 10 luni cu executare
 • Cristian Niţă, Director firme artificii – 2 ani si 6 luni
 • Pompier Radu Antonita – 7 ani si 6 luni.

Pe lângă pedepsele definitive în dosarul Colectiv, Curtea de Apel a hotărât ca o parte dintre cei condamnați să plătească despăgubiri de peste 50 de milioane de euro familiilor victimelor și supraviețuitorilor.

Valorea despăgubirilor pentru victimele tragediei de la Colectiv a fost redusă. Suma inițial stabilită de instanța de fond era mult mai mare. Actualul primar al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a fost scutit de plata despăgubirilor, deși în primă instanță se decisese să plătească și el daune.

Dincolo de despăgubirile morale și materiale pe care familiile victimelor și supraviețuitorii trebuie să le primească, Curtea de Apel a stabilit să primească despăgubiri și spitalele din România și din afara țării pentru cheltuielile de spitalizare și transportul celor afectați.

În decembrie 2019, Tribunalul București stabilise despăgubiri totale de peste 40 de milioane de euro, care ar fi trebuit plătite solidar de către toți inculpații. Puțin mai târziu, Curtea de Apel București a redus valoarea acestora și i-a scutit pe unii acuzați de plata daunelor.

În afară de primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, au fost scutiți de plata despăgubirilor și cei doi pompieri condamnați în acest caz şi cele trei funcţionare de la Primăria Sectorului 4:

„Respinge, ca inadmisibile, toate acţiunile civile formulate împotriva inculpaţilor Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia, Ganea Luminiţa Larisa, Moţoc Sandra Ramona, Radu Antonina, Matei George Petrică”.

Conform deciziei instanței, sunt obligați să plătească daune, în solidar:

 • George Alin Anastasescu – patron al clubului Colectiv
 • Costin Mincu – patron al Clubului Colectiv
 • Paul Gancea – patron al Clubului Colectiv
 • SC Colectiv Club SRL
 • pirotehniștii Viorel Zaharia și Marian Moise – 6 ani și 10 luni
 • firma de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL
 • Primăria Sector 4 şi Inspectoratul Pentru Situatii de Urgență Bucuresti-Ilfov.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: