Redactia.ro
Home » Stiri » Pe cine ar propune Elena Lasconi premier dacă va câștiga turul doi. Ea consideră că un guvern de centru-dreapta ar fi ideal pentru România

Pe cine ar propune Elena Lasconi premier dacă va câștiga turul doi. Ea consideră că un guvern de centru-dreapta ar fi ideal pentru România

Elena Lasconi

Într-un interviu acordat Observatorului, Elena Lasconi, candidatul USR la funcția de președinte, a vorbit despre viziunea sa pentru România și despre cine ar vedea premier în cazul unei victorii în turul doi al alegerilor prezidențiale. Lasconi a subliniat importanța unui guvern de centru-dreapta și a menționat că în această perioadă dificilă pentru țară, este esențial să se păstreze pacea și o structură defensivă puternică, cu un accent special pe rolul NATO.

Nevoia unei structuri defensive solide

Întrebată despre viziunea sa privind desemnarea unui premier, Elena Lasconi a explicat că, din punctul său de vedere, este „ideal” ca viitorul guvern să fie unul de centru-dreapta.

„E ideal să fie un guvern de centru-dreapta. Respect votul românilor, dar e foarte improtant să ne păstrăm democrația și statul de drept. Pentru țara asta au murit mulți oameni și eu știu ce înseamnă picior de rus în România. Am auzit de străbunici care au fost violate, am auzit de animale omorâte, de tineri împușcați. Rusia nu se va opri. Noi avem nevoie de pace și de o structură puternică, defensivă, NATO, e cea mai puternică”.

Lasconi a făcut referire și la experiențele istorice dureroase ale României, amintind despre pierderile umane și distrugerile provocate de ocupațiile străine. Referindu-se la o posibilă colaborare cu PSD, un subiect adesea discutat în contextul alegerilor prezidențiale, Elena Lasconi a subliniat că este o persoană a dialogului și că, în timpul mandatului său de primar, a colaborat foarte mult cu PSD.

„Eu ca primar am colaborat foarte mult cu PSD pentru că am avut un guvern PSD-PNL, am avut miniștri PSD. Sunt un om al dialogului și sunt profesionistă. Același lucru îl voi face și ca președinte. Președintele e președinte pentru toți. Îmi doresc o Românie pentru toți, nu doar pentru privilegiați. Nu dau la o parte pe nimeni pentru că ei reprezintă un anumit procent din țară asta. Și apropo de procente, spuneați de 23% că l-au votat pe Georgescu, dar 77% nu l-au votat. Mă bazez și pe cei 77% pentru că e vorba de viitorul României, nu mai e vorba despre Elena Lasconi”, a declarat candidata.

Contestațiile și posibila anulare a primului tur

În paralel cu discuțiile politice interne, la Curtea Constituțională au fost depuse contestații care ar putea afecta rezultatul alegerilor. Cristian Terheș și Sebastian Popescu, doi dintre candidații la președinție, au cerut anularea rezultatelor din primul tur. Motivele lor sunt legate de presupuse nereguli în campania electorală a candidatului Călin Georgescu, care ar fi raportat că nu a cheltuit nicio sumă pentru campanie, dar a obținut un număr semnificativ de voturi, ceea ce ridică suspiciuni de fraudă electorală. De asemenea, cei doi candidați au acuzat manipularea voturilor prin intermediul rețelelor sociale, în special pe platforma TikTok, unde s-ar fi folosit o rețea de conturi false pentru a promova mesajele unui anumit candidat.

„Mi-am dat seama că ceva nu este în regulă. Nu ai cum să cheltui 0 lei și să primești 2 milioane de voturi din postura de candidat independent fără un partid în spate. Este imposibil să ai atât de multe voturi fără să ai o mașinărie în spate. Te costă foarte multe milioane de euro. Dumnealui nu a declarat aceste surse de finanțare pentru că aflăm, de fapt, cine este în spatele acestui domn”, a declarat Sebastian Popescu.

„În ceea ce-l privește pe Călin Georgescu am văzut o serie de boți care chemau oamenii la vot în ziua votului și îi îndemnau să voteze cu un anumit candidat”, a spus Cristian Terheș.

„Curtea Constituțională poate să anuleze alegerile, să dispună să se refacă alegerile chiar și pentru turul 1. Nerespectarea legii cu privire la organizarea alegerilor. Aici intră tot ce ține de alegeri. Cât a cheltuit fiecare, inclusiv asta intră la nerespectarea legalității. Legea prevede și câți bani poate să cheltuie un om și de unde poate să îi primească ca să își facă campanie”, a explicat Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale.

În acest context, Președintele Klaus Iohannis a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru a analiza posibilele riscuri de securitate națională legate de interferențele externe în procesul electoral. Totodată, Curtea Constituțională va decide dacă anularea primului tur al alegerilor este justificată, iar în cazul în care sesizările vor fi admise, turul întâi ar putea fi repetat, iar data alegerilor ar fi stabilită pentru 8 decembrie. Dacă însă Curtea va respinge contestațiile, pe 8 decembrie românii vor fi chemați la urne pentru finala prezidențială, între Călin Georgescu și Elena Lasconi.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: