Redactia.ro
Home » Homepage » Pedeapsa cu închisoare pentru românii care nu-și plătesc impozitele. Măsura pregătită de Guvern

Pedeapsa cu închisoare pentru românii care nu-și plătesc impozitele. Măsura pregătită de Guvern

Cum te afectează majorarea de 4 ori a impozitului începând cu iulie 2024. Tot ce trebuie să știi

Românii care nu plătesc impozitul din arendă, pe salarii sau dobânzi riscă să stea la închisoare o perioadă de timp cuprinsă între unu şi cinci ani. Este vorba şi de cei care nu plătesc impozite pe proprietate intelectuală, cei care nu plătesc impozitul pe dobânzi sau impozite în baza contractelor de activitate sportivă. Iată ce alte categorii mai sunt vizate.

Guvernul vrea, din nou, să pedepsească aspru reținerea și neplata contribuțiilor sociale și să aplice închisoare de la 1 an la 5 ani sau amendă pentru angajatorii care utilizează această practică, prevede „ordonanța trenuleț”, ce a fost pusă joi în dezbatere publică.

Ideea unei astfel de măsuri a mai fost lansată în 2017 de PSD. Însă Guvernul de atunci a renunțat la ea după proteste ale mediului de afaceri.

PSD a afirmat recent că va lua măsuri pentru protejarea milioanelor de români salariați de la stat sau privat, mai ales pe cei aflați în zona salariului minim. Măsura vine pentru ca angajatorii să le plătească la zi contribuțiile sociale pentru pensii si sănătate.

„Toate restanțele de acest tip trebuie reglate rapid, iar salariații să aibă garanția că pot beneficia de servicii medicale și că toate contribuțiile aferente pensiei sunt achitate la zi”, arată social democrații.

Pedeapsa cu închisoare pentru românii care nu-și plătesc impozitele. Măsura pregătită de Guvern

Toţi cei care nu plătesc impozitele în termen de 60 de zile de la data scadentă riscă pedeapsa cu închisoarea până la cinci ani.

„Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă reţinerea şi neplata, încasarea şi neplata ori, după caz, nereţinerea sau neîncasarea, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi/ sau contribuţiilor prevăzute în anexa la prezenta lege”, se arată în textul Ordonanţei de urgenţă, potrivit Antena 3.

„Necesitatea unei astfel de propuneri legislative se canalizează pe aspectul reincriminării faptei constând în reținerea și neplata și incriminarea faptelor de încasare și neplată ori, după caz, nereținerea sau neîncasarea impozitelor și/sau a contribuțiilor cu reținere la sursă, cu consecința unei mai bune colectări a acestor sume la bugetul de stat, în condițiile în care astfel de pedepse descurajează săvarșirea de noi infracțiuni”, arată nota de fundamentare a proiectului.

Totuşi, în cazul în care o persoană acoperă integral plata şi prejudiciul este sub 100.000 de euro, se aplică pedeapsa cu amenda.

Ce impozite și contribuții sunt vizate

Impozitele și contribuțiile vizate:
1. Impozitul pe dividendele plătite de o persoană juridică română către o persoană juridică română
2. Impozitul pentru veniturile din activități independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă
3. Impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuală
4. Impozit pe venitul din salarii si asimilate salariilor
5. Impozitul pe veniturile din arendă
6. Impozitul pe veniturile sub formă de dobânzi
7. Impozitul pe veniturile impozabile obținute din lichidarea unei persoane juridice sau din reducerea capitalului social, potrivit legii
8. Impozit pe veniturile sub forma de dividende
9. Impozitul pe veniturile din pensii
10. Impozitul pe veniturile din premii și din jocuri de noroc
11. Impozitul pe veniturile din alte surse
12. Impozitul pe veniturile obținute de o persoană fizică dintr-o asociere cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului II din Legea nr. 227/2015 cu modificările și completările ulterioare
13. Impozitul pe veniturile obținute de o persoană fizică sau entitate – asociere fără personalitate juridică dintr-o asociere cu o persoană juridică, contribuabil potrivit Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific, cu modificările și completările ulterioare
14. Impozitul pe veniturile obținute de o persoană fizică dintr-o asociere cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului III din Legea nr. 227/2015 cu modificările și completările ulterioare
15. Contribuția de asigurări sociale
16. Contribuția de asigurări sociale de sănătate
17. Impozitul cu reținere la sursă pe veniturile obținute din România de nerezidenți sau potrivit convențiilor de evitare a dublei impuneri încheiate de România cu alte state
18. Impozit datorat pe venitul din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal
19. Contribuția la Fondul pentru mediu.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: